Waarop letten als je mosselen eet?

dossier Mag je mossels die niet openen opeten? Hoelang kan je mosselen bewaren, en hoe doe je dat dan best? Alle info op een rij. 

Lees ook: Zijn oesters gezond?

Wanneer mosselen eten?

Het mosselseizoen loopt van begin juli tot medio april het jaar erop. Het verhaal dat mosselen enkel goed zijn in maanden met een ‘r’ dateert uit de tijd dat er nog geen koeltransport was. De juli- en augustuswarmte liet ze snel bederven met voedselvergiftiging als gevolg. Het is wel zo dat mosselen pas op hun best zijn vanaf september: tijdens de maanden met een ‘r’ dus. Van medio april tot eind juni is de Zeeuwse mossel niet geschikt voor consumptie omwille van het voortplantingsproces. In juni zit er veel voedsel in het zeewater zodat de mossel zich weer lekker rond kan eten. Om in de ‘stille’ maanden toch aan de vraag te kunnen voldoen wordt er gebruik gemaakt van importmosselen uit Ierland en Denemarken.

Lees ook: Tien weetjes voor wie van mosselen houdt

Waarop letten als je mossels koopt?

123m_mosselen_zeevruchten_schaaldieren_2022.jpg
Een verse mossel is in principe gesloten, maar open mosselen hoef je niet per se weg te gooien. Tegenwoordig blijven mosselen in lekvrije verpakkingen allemaal licht openstaan en sluiten ze zich pas na enkele minuten. Dit komt doordat de mossel ontspannen is in zijn beschermde omgeving (verpakking). Wanneer hij uit de verpakking gehaald wordt, reageert hij traag. Houd de open mossel met de bolle kant onder de koude kraan en tik tegelijkertijd tegen de schelp. Na een paar minuten sluit de schelp zich. De mossel lijkt ‘wakker’ te worden. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kan je best wel weggooien. 

Lees ook: Provençaalse mosselen met frietjes uit de oven

Hoelang kan je mossels bewaren?

Eet mossels bij voorkeur op de dag van aankoop. In afwachting van consumptie kan je best de zak op een omgekeerd bord leggen, zodat de mosselen niet in hun eigen vocht liggen, en dat onderaan de koelkast (niet boven de 7 graden). Als je de mossels langer dan een dag wil bewaren, leg je ze best in gezouten water in de koelkast. 

Lees ook: THT en TGT: mag je voedingsmiddelen nog opeten na hun vervaldatum?

Hoe kan je mossels bereiden?

Mosselen kunnen rauw, gekookt, gebakken of gefrituurd gegeten worden. Kook ze niet te lang, ongeveer 10 minuten, anders worden ze taai en donkerbruin. De schrik van iedere mosselliefhebber is de slikmossel. Deze mossel is onder het zand of het slik bedolven geraakt en gestikt. De dode mossel heeft zich met slik gevuld en kan het aroma van een hele mosselpan bederven. Een slikmossel is te herkennen aan de matte schelp, en hij is ook iets zwaarder. Probeer bij het wassen de mosselschelpen even over elkaar te schuiven. Een verse mossel zal de schelp onwrikbaar sluiten. Bij een slikmossel laten de schelpen los. 

  • Tussen oranje en witte mosselen is er absoluut geen smaak- noch een kwaliteitsverschil. Deze kleurvariatie hangt samen met de dikte van de schelp. Dikke schelpen laten weinig licht door en bieden daarom blekere mosselen.
  • Mosselen die na het koken niet openen, mag je gerust eten. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier dan anderen, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Maak deze mosselen voorzichtig met een mesje open. Je zal zien dat deze mosselen juist heel groot en smaakvol zijn. Heel incidenteel gaat het om een slikmossel, een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Maak daarom de mossel nooit boven de mosselpot open. 


Lees ook: Provençaalse mosselen met frietjes uit de oven

Mogelijke gezondheidsrisico’s

  • In schaal- of schelpdieren komen relatief veel zware metalen voor. De vervuiling blijft wel onder de norm.
  • In rauwe schaal- en schelpdieren kan listeria voorkomen. Daarom is het veiliger schaal- en schelpdieren voor consumptie te verhitten. Dat geldt vooral voor risicogroepen zoals ouderen, zwangere vrouwen en kinderen.
  • In schaaldieren zitten sterke allergene stoffen. Ze kunnen al na het eten van een kleine hoeveelheid heftige allergische reacties veroorzaken. Een overgevoeligheid of pseudo-allergische reactie komt vaak slechts tot uiting na een inname van een grote portie. Ze uit zich door huidirritatie, misselijkheid... Mensen die overgevoelig zijn voor mosselen, hebben vooral last bij het begin van het seizoen (juli en augustus) als de mosselen veel eiwit bevatten. Een glas melk drinken achteraf kan eventueel helpen.
  • Mosselen en andere schelpdieren uit de Middellandse zee kunnen besmet zijn met het Hepatitis A-virus. Hepatitis A wordt overgedragen via menselijke ontlasting, besmet water of voedsel. Ga je op vakantie naar een land rondom de Middellandse zee, eet dan geen rauwe schelpdieren zoals mosselen. Gekookte mosselen kunnen overigens geen kwaad, bij een verhitting boven de 70 graden Celsius sterft het virus.

Lees ook: Weekdieren bevatten meeste microplastics

Bronnen:
https://www.lekkervanbijons.be
https://www.mosselen.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram