THT en TGT: mag je voedingsmiddelen nog opeten na hun vervaldatum?

123-h-houdbaar-vervaldatum-07-20.jpg

dossier

Mag je vis en vlees nog opeten wanneer de vervaldatum op de verpakking verstreken is? En hoe zit het met yoghurt, kan je die nog eten na de houdbaarheidsdatum?
Het hangt ervan af wat er op het etiket staat, want de bewaartermijn kan op drie verschillende manieren worden vermeld. 

 1. TGT: Te gebruiken tot 
  Deze formulering, gevolgd door een datum, wordt gebruikt voor kwetsbare producten die snel bederven zoals vis en schaaldieren, vlees en gevogelte, voorgesneden groenten, bereide maaltijden. Die zijn na de vermelde datum niet meer geschikt voor consumptie.
  Het is ook zeer belangrijk om de richtlijnen naar bewaring toe die op het etiket vermeld staan (bijvoorbeeld ‘bewaren in de koelkast bij maximum 4 °C’) strikt toe te passen, om voedselvergiftiging te vermijden. 
 2. THT: Ten minste houdbaar tot
  Hier gaat het om een minimale houdbaarheidsdatum. Het betekent eigenlijk dat het product tot de vermelde datum zeker zijn specifieke eigenschappen (geur, kleur, smaak) en voedingswaarde behoudt als het op de juiste manier wordt bewaard. Daarna blijft het nog een beperkte tijd consumeerbaar op voorwaarde dat de verpakking ongeopend blijft. 
 3. Ten minste houdbaar tot eind(e)
  Na deze formulering volgt geen datum, maar een vermelding van maand en jaar of zelfs enkel het jaar. Het gaat hier vooral om producten met een lange houdbaarheidsdatum zoals conserven of producten die licht- en luchtdicht verpakt zijn.
  Hoe droger, zouter en zoeter (door gebruik van suiker) een product is, hoe lager zijn kans op bacteriologisch bederf en hoe langer zijn minimale houdbaarheid. Maar ook hier geldt dat enkel voor ongeopende verpakkingen. Zodra die geopende wordt, moet het product als vers worden beschouwd.

Lees ook: Is het gevaarlijk om voedingswaren te eten na de datum die erop staat?

Bron:
‘Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding’
van Eric De Maerteleire, uitgegeven bij Manteau.

Lees ook: Mag je een vervallen geneesmiddel nog gebruiken?

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram