Wat is het verschil tussen pijlinktvis, zeekat en octopus?

123-h-inktvis-vers-04-19.jpg

nieuws

In mediterrane landen bulken de menukaarten van heerlijke lokale specialiteiten op basis van inktvis of octopus. Maar wat ligt er nu precies op je bord als je polpo, choco of calamares bestelt?
We proberen je even kort wegwijs te maken in het rijk van deze zeebewoners.


Inktvissen behoren tot de weekdieren. Hun wetenschappelijke naam (Cephalopoda) betekent koppotigen en dat is een verwijzing naar hun tentakels die zich in een kring rond hun mond bevinden. 

- Zeekat of sepia (Sepia officinalis) is een gewone inktvis met een grote kop en een breed lichaam waarin een lang kraakbeen zit. Hij heeft tien tentakels waarvan er twee langer zijn dan de rest en hij is ronder dan de pijlinktvis. Net zoals de pijlinktvis komt hij ook in de Noordzee voor. 

Enkel de schoongemaakte zak of mantel - al dan niet in ringen versneden - komt bij ons op tafel, maar ook de tentakels en de vinnen zijn eetbaar. Het vlees is zeer lekker en dikker dan dat van de pijlinktvis. De zwarte inkt wordt gebruikt voor saus of om een pasta of risotto op smaak te brengen.

Bereid de inktvis bij voorkeur alla plancha en laat hem zeer kort schroeien (of bakken), anders wordt hij taai. 

Op de Spaanse menukaart vind je hem onder de naam sepia maar in Zuid-Spanje (o.a. Andalusië) wordt hij vaak choco genoemd. In Italië spreekt men van seppia.


- De pijlinktvis (Loligo vulgaris) is smaller maar langer dan de zeekat en hij heeft ook een kleinere kop. Hij dankt zijn naam aan de twee zijwaarts gerichte vinnen op zijn achterlijf die aan een pijl doen denken. 
In Spanje is hij wereldberoemd en wordt hij geserveerd onder de naam calamares, In Italië draagt hij de naam calamari.

123-h-octopus-rauw-04-19.jpg
De octopus (Octopodidae) ziet er helemaal anders uit dan de inktvis en komt niet voor in de Noordzee of Oosterschelde. Het is een mollig weekdier met acht (vandaar de naam) dikke tentakels die van zuignappen voorzien zijn. Elke arm kan tot meer dan 200 van die zuignappen bevatten.
Het dier heeft, in tegenstelling tot de inktvissen, geen centraal kraakbeen en ook geen inkt om zich te verdedigen tegen zijn vijanden. 
De octopus staat bekend om zijn scherp zicht en zijn intelligentie.

Het vlees van de octopus is zeer lekker, maar van nature taai. Door het te kneuzen wordt het mals. Daarom zie je de vissers in het zuiden wild te keer gaan wanneer ze de vers gevangen polpo (Italiaans) of pulpo (Spaans) tegen de rotsen kloppen. Door de octopus in te vriezen wordt zijn vlees eveneens mals. 

Bronnen:

www.visinfo.be
www.tenerifeconnect.be
nl.fishguide.be

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram