Kaviaar en lompviseitjes: wat is het verschil?

In dit artikel
Kaviaar en lompviseitjes: wat is het verschil?

dossier

Veel mensen verwarren kaviaar en lompviseitjes. Nochtans gaat het om andere vissoorten. We overlopen de verschillen.


Kaviaar

Getty_kaviaar-2024.jpg

© Getty Images / kaviaar

Kaviaar is een product gemaakt van de eitjes van steur, een vis die met uitsterven wordt bedreigd. Wereldwijd zijn er 18 soorten steur. De bekendste zijn de Sevruga (kleine, dicht opeengepakte donkergrijze eitjes), de Osetra (iets grotere en iets lichtere eitjes) en de Beluga (grote zilverkleurige eitjes met een kaki-reflectie). Kaviaar Baeri, afkomstig van de Siberische steur (Acipenser baerii), is ook wijdverspreid, vooral in Europa, dankzij de opkomst van aquacultuur. Beluga-kaviaar is een van de zeldzaamste en duurste soorten, met prijzen tot €13.000 per kilo. De prijs van kaviaar varieert echter afhankelijk van kwaliteit, zeldzaamheid en marktomstandigheden. Het is een nicheproduct dat verkocht wordt in delicatessenwinkels of door gespecialiseerde producenten.

Hoe serveer je kaviaar?

In een glazen of kristallen schaaltje op gecrusht ijs. Het moet gekoeld, maar nooit bevroren zijn. In Rusland wordt kaviaar vaak geserveerd met fijngehakt hardgekookt ei, rauwe ui en peterselie om de smaken te versterken. Het kan gegeten worden met beboterde of met room besmeerde blini’s en wordt vaak gecombineerd met droge witte wijn, brut champagne of vodka.

Wat is de voedingswaarde van kaviaar?

Kaviaar is rijk aan omega 3, meervoudig onverzadigde vetten en vrij calorierijk (330 kcal/100 g). Het is een belangrijke bron van cholesterol (440 mg/100 g), natrium, vitamine D, jodium en fosfor.

Tegenwoordig hebben overbevissing en stroperij geleid tot een drastische afname van de wilde steurpopulaties. Duurzame aquacultuur heeft echter de druk op wilde populaties verminderd. Het is daarom aan te raden om kaviaar te kiezen van duurzame en gecertificeerde bronnen.

Lompviseitjes

Deze eitjes komen van een vis uit de Noord-Atlantische Oceaan: de lompvis. Ze zijn goedkoper dan kaviaar omdat lopvis een niet-bedreigde soort is die zich snel voortplant, in tegenstelling tot de steur, die in het wild ernstig bedreigd is. Lompviseitjes worden meestal in grote hoeveelheden geoogst en industrieel verwerkt. Ze worden tegen een betaalbare prijs in supermarkten verkocht.

Wat is de voedingswaarde van lompviseitjes?

Lompviseitjes zijn minder vet dan kaviaar (110 kcal/100 g) maar extreem zout. Ze bevatten hoge niveaus van kunstmatige kleurstoffen, waardoor ze zwart of rood lijken (van nature zijn ze grijs). In tegenstelling tot kaviaar bevatten ze ook conserveermiddelen om de houdbaarheid te verlengen.

Deze kleurstoffen (en conserveermiddelen) kunnen allergische reacties veroorzaken. Kies bij aankoop bij voorkeur producten zonder additieven.


Sources

https://www.health.belgium.be

https://www.test-achats.be

https://www.livestrong.com

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: december 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram