Wat zijn de kenmerken van verse vis? | gezondheid.be

Wat zijn de kenmerken van verse vis?

123-h-vis-vers-05-19.jpg

dossier

Vis is lekker en gezond, maar tegelijk vrij gevoelig voor bederf. Daarom is het belangrijk om hem zo snel mogelijk na aankoop te verwerken en om de kenmerken van een vers exemplaar te herkennen.

Lees ook: De zin en onzin van omega 3-vetzuren

Hoe kan je zien of een vis vers is?

  1. Verse vis heeft een frisse geur en ruikt naar de zee. Zodra de vis een geurtje verspreidt, is hij niet meer vers. Heeft hij een ammoniakgeur, dan is hij niet meer geschikt voor consumptie.  
  2. Verse vis heeft een glanzende huid zonder verkleuringen en met een heldere slijmlaag. Heeft de vis schubben, dan moeten die goed vast zitten.  
  3. De ogen blinken en staan bol in de oogkassen. Het hoornvlies is doorzichtig en de pupil is donker en glanzend. Is het oog hol in het midden, het hoornvlies dof en de pupil grijs, dan is de vis bedorven. 
  4. De kieuwen zijn gelijkmatig, glanzend en meestal helderrood gekleurd. Hoe ouder de vis, hoe geelachtiger en kleveriger de kieuwen worden. 
  5. Het visvlees is vast en elastisch en vertoont geen verkleuringen langs de graat. De graten zitten stevig vast aan het visvlees. De visfilets zijn naargelang van de soort egaal wit of rooskleurig. 

Lees ook: Is gerookte zalm gezond?

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.