Is vlees kankerverwekkend?

123-h-charcuterie-vlees-02-19.jpg

nieuws We leggen hesp op onze boterham, eten salami als aperitief en een steak als avondmaal. Maar kan dat eigenlijk geen kwaad? Is (bewerkt) vlees kankerverwekkend en over welke hoeveelheden spreken we dan?

Lees ook: Tips om minder (rood) vlees te eten

Mensen die meer dan de geadviseerde hoeveelheid rood vlees of bewerkt vlees per dag eten, hebben mogelijks een (licht) verhoogd risico op het krijgen van dikkedarmkanker en endeldarmkanker, die tot de top drie van de meest voorkomende kankers in België behoren. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken en wordt beaamd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Elke 100 gram rood vlees meer per dag hangt samen met een 17% hoger risico op darmkanker. Vaak rood of bewerkt vlees eten zou daarnaast ook longkanker in de hand werken.
Hoe komt dat?
Rood vlees krijgt z’n kleur door een natuurlijke ijzerhoudende kleurstof, heemijzer, die wij ook in ons bloed hebben en die zorgt voor het transport van zuurstof in ons bloed. Heemijzer kan echter ook het ontstaan van nitrosaminen bevorderen, die mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn.

Rood vlees komt van runderen, paarden, schapen, geiten, varkens en ‘wild’ (ree, hert…). Ook al is het vlees van deze dieren niet altijd duidelijk rood van kleur, toch wordt dit vlees gerekend tot rood vlees. 

Bewerkt vlees is bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden door het te roken, te zouten of door conserveringsmiddelen toe te voegen. Onder bewerkt vlees valt bijvoorbeeld paté, worst, charcuterie, gehakt, salami…

Lees ook: Waarom kun je van rood vlees en rode wijn kanker krijgen?

Even schadelijk als roken?
Absoluut niet. Als we ervan uitgaan dat de kans om darmkanker te krijgen ongeveer 5 procent bedraagt, dan stijgt de kans op darmkanker bij een man van gemiddeld 5 naar 5,5 procent per 100 g rood vlees per dag. Eet hij 100 g vlees per dag minder, dan zou het gemiddelde risico dalen van 5 naar 4,5 procent. Roken verhoogt het risico op longkanker daarentegen met 900 procent...

Lees ook: Kan ik met een vegetarische voeding mijn risico op het krijgen van kanker verlagen?

Andere risicofactoren
Naast vleesconsumptie zijn er nog verschillende andere risicofactoren voor darmkanker, zoals overgewicht, alcoholconsumptie en roken. Er zijn ook beschermende factoren, zoals een dieet rijk aan vezel en calcium of zuivel.


Lees ook: Wetenschappers ontdekken nog een nadeel van rood vlees

Aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad
In een rapport van de Hoge Gezondheidsraad uit 2013 staan volgende aanbevelingen:  
• Eet liefst maar 300 gram rood vlees per week (vervangproducten: peulvruchten, vis, ei of gevogelte)
• Vermijd zoveel mogelijk met rood vlees bereide charcuterie, vooral de vetrijke producten (vervangproducten: (verse) kaas, vis (conserven), 100% notenpasta en garnituur op basis van groenten of peulvruchten zoals humus)
• Het matig verbruik van rood vlees blijft een belangrijke bron van eiwitten, vooral voor senioren.
• Gebruik bij het bakken of braden van rood vlees specerijen en aromatische kruiden die van nature antioxidantia bevatten zoals look en rozemarijn.
• Verwijder de meest donkerbruine of zwarte delen.

Lees ook: Heeft een mens vlees nodig?

Bronnen:
www.thelancet.com
https://monographs.iarc.fr
www.kwf.nl
www.ugent.be
www.nemokennislink.nl
www.gezondleven.be
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.kanker.be
https://www.health.belgium.be
https://www.allesoverkanker.be

Lees ook: Verhoogt bewerkt vlees ook risico op borstkanker?


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram