Hoe kan je hulst best snoeien en bewaren?

In dit artikel
Hoe kan je hulst best snoeien en bewaren?

dossier

Hulst is populair tijdens de feestdagen dankzij zijn decoratieve kwaliteiten en zijn reputatie als geluksbrenger. Maar eenmaal afgeknipt begint hulst aan zijn natuurlijke ontbindingsproces: hij droogt uit, waardoor de bladeren en bessen afvallen. Dankzij deze tips kan je de plant langer bewaren.

Lees ook: Recept: mocktails voor de feestdagen

Hoe hulst snoeien?

123m-hulst-4-11-20.jpg
 • Knip hulst bij temperaturen boven het vriespunt. Hulst moet kort nadat hij van de boom is gehaald op een koele, droge plek worden bewaard. 
 • Kies takken die niet beschadigd zijn (vlekken, kleine wondjes, sneden) en waarvan de bladeren goed gekleurd zijn. 
 • Als je van plan bent hulsttakken in water te houden, snijd de takken dan diagonaal af en plet de onderkant van de stengels. Daardoor zal de plant het water beter absorberen. 
 • Als je hulst als decoratie voor een krans wilt gebruiken, bewaar hem dan een paar dagen buiten voordat je hem naar binnen brengt, of bewaar hem in een hermetisch afgesloten plastic zak in de koelkast tot je klaar bent om je kunstwerk te maken. 


Lees ook: Welke bloemen passen in één boeket en hoe houd je ze langer fris?

Hulst bewaren

 • Hulst bewaren in water: Net als snijbloemen verbleekt al het verse groen vrij snel als het niet in water wordt bewaard. Geef hulst daarom dezelfde zorg als een bloemstuk, d.w.z. geef de afgesneden stelen water, bescherm ze tegen tocht en andere plaatsen die uitdroging bevorderen (radiatoren, open haarden) en bewaar ze indien mogelijk in een koele kamer. Het toevoegen van aspirine aan het water (wat soms aanbevolen voor het bewaren van bloemen in boeketten) kan de bladeren beschadigen. Aspirine wordt dus niet aanbevolen voor hulst. Zelfs onder de juiste bewaaromstandigheden begint hulst na 7 tot 10 dagen zijn bladeren te verliezen.
 • Hulst bewaren in vochtig zand: Vochtig zand helpt om hulsttakken langer te bewaren. Steek de takken in een bak gevuld met zand dat je regelmatig bevochtigt, of wikkel de basis van elke tak in bevochtigd keukenpapier bedekt met aluminiumfolie. Besproei de bladeren en bessen regelmatig met water.
 • Hulst bewaren met was: Druppel een beetje kaarsvet over de uiteinden van de takken waar de hulst is afgeknipt. Dit zal het uitdrogen, veroorzaakt door de sapstroom van de plant, vertragen.
 • Hulst bewaren met glycerine: Glycerine is een effectieve methode om planten langer te bewaren. Deze techniek staat ook bekend als plantstabilisatie. De plant wordt gedurende 4 dagen ondergedompeld in een bewaaroplossing die bestaat uit water, zouten en glycerine. De bladeren absorberen het preparaat en het sap wordt geleidelijk vervangen door het mengsel. De op deze manier bewaarde plant behoudt zijn uiterlijk en soepelheid tot zelfs 10 jaar.
 • Hulst bewaren met wortels: Sommige mensen denken dat door hulststengels in rauwe wortelen te steken, ze langer houdbaar blijven. Deze methode houdt in dat je de wortelen verwisselt wanneer ze beginnen te bederven, om te voorkomen dat het hulsttakje bederft en de bessen afvallen. 
 • Dit betekent dat je de wortels moet verversen als ze beginnen te bederven, om te voorkomen dat de hulsttak uitdroogt en de rode bessen er uiteindelijk afvallen.
 • Gedroogde hulst bewaren: Je kunt er ook voor kiezen om je hulsttakken te drogen. Kransen van gedroogde hulst kunnen meerdere jaren bewaard worden. Maar deze techniek maakt de planten droog, broos, breekbaar en moeilijk te hanteren. De hulst ziet er doffer uit en de bessen zien er donkerder uit.  


Lees ook: Hoe maak je een minimoestuin binnenshuis?

Bronnen:
R.A. McNeilan, Preserving Cut Holly, June 2022 
https://www.interflora.co.uk
https://www.caminteresse.fr

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram