Link tussen olijfbomen en hooikoorts

dossier

Een olijfboom planten in je tuin brengt misschien de mediterrane sfeer bij je binnen, maar als je lijdt aan hooikoorts is het geen goed idee. De pollen van de boom lokken bij veel mensen namelijk allergische reacties uit.

Lees ook: Hoe kan je weten of je hooikoorts hebt?

Hooikoorts door olijfbomen

Getty_olijfboom_olijven_2024.jpg

© Getty Images

De bloemen van de olijfboom worden door de wind bestoven en produceren grote hoeveelheden stuifmeel. Als je een olijfboomallergie hebt, zal je immuunsysteem overreageren op dat stuifmeel. Wanneer je het stuifmeel inademt, ziet je immuunsysteem het ten onrechte als een bedreiging en laat het antilichamen, histamine en andere chemische stoffen vrij om het stuifmeel te bestrijden. Dit veroorzaakt je allergiesymptomen.

Lees ook: Hebben we steeds vaker last van hooikoorts?

Allergisch aan olijfbomen: symptomen

Als je een allergie voor olijfbomen hebt, kan je verschillende symptomen ervaren, waaronder:

 • Lopende neus
 • Niezen
 • Hoesten
 • Kriebelende keel
 • Jeukende en/of waterige ogen
 • Allergische uitslag
 • Verstopping
 • Verergering van astmasymptomen

Lees ook: Hooikoorts of pollenallergie (pollinosis): allergie voor stuifmeel van grassen of bomen

Seizoen pollen olijfboom

Het allergieseizoen voor olijfpollen is gelukkig ongewoon kort. Het start doorgaans halverwege april en eind mei is het meestal al voorbij. Als de omstandigheden echter gunstig zijn, kunnen olijfbomen tot in juni stuifmeel blijven produceren. Olijfbomen produceren bovendien een grote hoeveelheid stuifmeel en het stuifmeel is behoorlijk allergeen. Het seizoen mag dan kort zijn, het kan dus wel ellendig zijn.

Lees ook: Klimaatcrisis maakt pollenseizoenen langer en heftiger

Olijfboomallergie en voeding

Het stuifmeel van olijfbomen bevat een eiwit dat ook voorkomt in andere soorten voedsel. Dit kan een allergische reactie veroorzaken die bekendstaat als OAS of oraleallergiesyndroom. Het oraleallergiesyndroom kan jeuk of tintelingen in de mond en keel veroorzaken. Deze symptomen zijn meestal mild en verdwijnen snel vanzelf. Als je echter een ernstigere reactie op voedsel hebt en moeite hebt met ademhalen of zwelling ervaart, moet je dringende medische hulp inroepen. 

De volgende voedingsmiddelen moet je vermijden als je een olijfboomallergie hebt:

 • Perziken
 • Peren
 • Meloenen
 • Kiwi's
 • Bananen
 • Ananassen

Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen hooikoorts?

Behandeling olijfboomallergie

Als je allergisch bent voor olijfbomen, kan het moeilijk zijn om ze als de bron van je allergie aan te wijzen. Als er olijfstuifmeel in de lucht zit, zijn er waarschijnlijk tegelijkertijd verschillende andere soorten stuifmeel in de lucht. Je kan dus ten onrechte denken dat je een olijfboomallergie hebt, terwijl je misschien allergisch bent voor een andere boom, gras of onkruidstuifmeel. Om zeker te zijn, laat je het een best een allergietest uitvoeren. Een arts zal je eventueel gepaste medicatie voorschrijven.

Lees ook: Welke medicatie helpt tegen hooikoorts en wat werkt niet?

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.lumc.nl
https://www.thermofisher.com
https://www.wyndly.comauteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram