Klimaatcrisis maakt pollenseizoenen langer en heftiger
nieuws
Nu de temperaturen weer beginnen te klimmen, dient ook het pollenseizoen zich terug aan. Volgens een nieuwe studie zorgt de klimaatcrisis ervoor dat pollenseizoenen steeds langer duren en er ook meer pollen in de lucht hangen. Dat is vooral slecht nieuws voor mensen met hooikoorts en astma.
Voor mensen met hooikoorts hebben de eerste lenteprikkels ook een negatief kantje. Ze luiden namelijk ook de start van het boompollenseizoen in, wanneer bepaalde bomen hun eerste stuifmeel afgeven. Dat zorgt bij mensen met een pollenallergie voor tranende ogen, een verstopte of lopende neus en nies- en hoestbuien. Ongeveer 1 op de 10 Belgen zou er last van hebben.
Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen hooikoorts?
20 dagen eerder
Een studie van de Amerikaanse Universiteit van Utah suggereert nu dat pollenseizoenen de laatste dertig jaar steeds langer zijn gaan duren en ook heftiger van aard zijn geworden. De wetenschappers baseren zich op de gegevens, verzameld tussen 1990 en 2018, van 60 pollenmeetstations verspreid over de Verenigde Staten en Canada. Uit de analyse van die gegevens blijkt dat het pollenseizoen in Noord-Amerika nu ongeveer 20 dagen eerder begint en zo’n 10 dagen langer duurt. Bovendien hangen er ook nog eens 21 procent meer pollen in de lucht dan in 1990.
Stijgende temperaturen
Als oorzaak voor deze veranderingen wijzen de wetenschappers nadrukkelijk in de richting van de klimaatcrisis. De opwarming van de aarde zou een impact hebben op de interne klok van planten en ervoor zorgen dat ze eerder in het jaar stuifmeel beginnen te produceren en langer groeien. De stijgende temperaturen zouden ook mee verantwoordelijk zijn voor de grotere pollenconcentraties in de lucht.
Lees ook: Welke medicatie helpt tegen hooikoorts en wat werkt niet?
Belgische pollenseizoen
We mogen deze resultaten voor Noord-Amerika niet zomaar toepassen op onze regio, maar volgens de Amerikaanse wetenschappers is het heel waarschijnlijk dat deze trend ook hier geldt. Eerdere studies uitgevoerd in Europa en het Verenigd Koninkrijk stelden namelijk vergelijkbare ontwikkelingen vast. Volgens Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, zijn er inderdaad sterke aanwijzingen dat het opwarmende klimaat ook het Belgische pollenseizoen beïnvloedt, vooral bij bomen. Sciensano wil de komende jaren samen met het KMI een grondige analyse voor ons land maken.
Impact niet onderschatten
De onderzoekers uit de VS beklemtonen dat we de impact van dit fenomeen niet mogen onderschatten. Want meer pollen zorgen niet alleen voor meer genies en gehoest, ze verergeren ook astma en veroorzaken
luchtweginfecties. Zo kunnen ze leiden tot meer bezoeken aan de spoeddiensten en zelfs gevolgen hebben voor de schoolprestaties van kinderen.
Lees ook: Hoe merk je het verschil tussen hooikoorts en corona?
“Dit is een glashelder voorbeeld van hoe klimaatverandering op dit moment al de gezondheid van mensen beïnvloedt”, stellen de Amerikaanse experts, die oproepen tot snelle actie tegen de klimaatcrisis. Op korte termijn is het een goed idee om op de website
www.airallergy.be de pollenconcentraties in ons land op te volgen en indien nodig met je arts eventuele behandelingen voor je klachten te bespreken.
Lees ook: Kruisallergie bij hooikoorts: ook allergisch voor groenten en fruit
Laatst bijgewerkt: april 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.