Heeft een ‘verkoudheid’ te maken met koude?

123-verkhoud-keel-koorts-12-14.jpg

dossier

Je kunt schaarsgekleed gaan wandelen bij min 10°C, als je niet in contact komt met een ziekteverwekker (een virus of bacterie), word je niet ziek. Het is dus onmogelijk om griep, gastro-enteritis (buikgriep), bronchitis of angina pectoris op te lopen door simpelweg in contact te komen met kou. Waarom staat dan het woord ‘koud’ in ‘verkoudheid’?

Lees ook: Mycoplasma pneumonia: van verkoudheid tot longontsteking met aanhoudende hoest

Lees ook: Helpt kippensoep echt tegen een verkoudheid?

Lage temperaturen zijn dan misschien niet de rechtstreekse oorzaak van typische winterkwalen, maar ze hebben er wel mee te maken. 

  • Als het koud is, moet het hart een extra inspanning leveren om de vasoconstrictie (samentrekking van de bloedvaten) te compenseren. Het bloed wordt stroperiger en cellen, waaronder witte bloedcellen, doen er iets langer over om te circuleren. Het resultaat is een verhoogde vatbaarheid voor besmettelijke microben.
  • Grote temperatuurverschillen putten het lichaam uit, omdat het zich telkens moet aanpassen. In de winter krijgt ons lichaam het dus harder te verduren.
  • Het contrast tussen de warme lucht in de longen en de koude buitenlucht zorgt voor condensatie, vandaar je loopneus. Bij een ‘normale’ luchtvochtigheid blijft het slijm in onze neus zitten, waar het ons beschermt tegen virussen. Met droge slijmvliezen worden we dus sneller ziek.
  • In de winter kruipen we gezellig bij elkaar binnen, en hebben we minder de neiging om onze kamers te verluchten. Zo steken we ongewild virussen en bacteriën een handje toe. 
  • Veel virussen leven en overleven beter in koude dan in warmte. Ze houden ook niet van ultraviolet licht, dat ze verandert en afbreekt, waardoor ze floreren in de winter.

Lees ook: Hoelang duurt een verkoudheid en hoe raak je er sneller van af?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram