Kippensoep tegen een verkoudheid of griep
dossier
Kippensoep wordt al eeuwenlang aangeprezen als een remedie tegen een verkoudheid of griep. Maar klopt dat wel? En wat is dan het gouden recept?
Lees ook: Neus snuiten of ophalen bij een loopneus?
Kippensoep als medicijn?
- Volgens een studie uit 2000, gepubliceerd in het vakblad Chest, zou kippensoep de activiteit van witte bloedcellen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen (neutrofielen) afremmen. Dit zou mogelijk de ontstekingsverschijnselen die gepaard gaan met een verkoudheid kunnen verminderen. Maar het ging hier om een experimenteel onderzoek met neutrofielen in proefbuisjes. Het effect van de kippensoep werd echter niet getest bij mensen. Bovendien konden de onderzoekers geen enkele biologische verklaring vinden voor dat effect van kippensoep.
- Een studie uit 1978, eveneens gepubliceerd in Chest, vergeleek het effect van warm water, koud water en kippensoep wél bij mensen. Zowel het warm water als de kippensoep zorgden voor een tijdelijke verbetering van de werking van het neusslijmvlies. Waarschijnlijk had dat te maken met de warme dampen, maar het effect van kippensoep was iets sterker dan dat van warm water. Het ging hier echter om een experiment bij gezonde personen (zonder verkoudheid). Bovendien namen slechts 15 proefpersonen aan dit onderzoek deel. Hieruit kan men onmogelijk afleiden dat kippensoep helpt tegen een verkoudheid.
- Japanse onderzoekers ontdekten in 2008 dat kippenbillen en -poten genoeg collageen bevatten om een verlagend effect uit te oefenen op de bloeddruk. Het collageen moet dan wel in de spijsvertering worden afgebroken tot kleine eiwitten (peptiden), die een remmend effect uitoefenen op een eiwit (het angiotensine-converterend enzym – ACE), dat de bloeddruk doet stijgen. Soep van kippenbillen of -poten is dus beter dan op basis van kippenborst, omdat in dit laatste het collageengehalte lager is.
Lees ook: Welke middeltjes helpen (niet) tegen verkoudheid?
Er is nog een andere theorie over kippensoep, vertelt dr. Ir. Eric De Maerteleire, auteur van verschillende gezondheidsboeken. "Uit een studie uit 1998 blijkt dat kippenbouillon de functie van de cilia (de kleine haartjes in onze neus) kan verbeteren, zodat op die manier minder besmettingen plaatsvinden. De virussen worden tegengehouden door deze haartjes en dringen niet diep genoeg door in onze luchtwegen."
Kippenvlees is bovendien rijk aan eiwitten die cysteïne bevatten. De Maerteleire: "Dit zwavelhoudende aminozuur werkt als antioxidant en verwijdert giftige stoffen uit het lichaam, omdat het onder meer deel uitmaakt van het sterke antioxidant glutathion. Op die manier ondersteunt cysteïne het immuunsysteem. Maar vrij cysteïne, dat zich ook in de bouillon bevindt, maakt eveneens slijm los, dat nadien gemakkelijk kan worden uitgehoest. Met het slijm verlaten de virussen dan het lichaam. Trouwens, cysteïne vertoont chemisch veel gelijkenis met het medicament acetylcysteïne, dat door artsen wordt voorgeschreven als ‘slijmverdunner’, dat taai slijm in de luchtwegen dunner of vloeibaarder maakt, zodat je het beter kunt ophoesten. Dit effect wordt nog versterkt door het toevoegen van kruiden zoals peper en knoflook."
Lees ook: Wat zegt de kleur van je snot over je gezondheid?
Besluit
Lees ook: Neusdouche: waarom onze neus spoelen met zout water?
Lees ook: Gorgelen met zout water tegen keelpijn en hoest
Recept kippensoep tegen verkoudheid
- Allicine, het actieve ingrediënt in knoflook, remt de RNA-synthese van ziekteverwekkers en vermindert ontstekingsreacties.
- Fenolverbindingen, het actieve ingrediënt in gember, zouden ontstekingen kunnen verlichten.
- Curcumine, het actieve ingrediënt in kurkuma, is een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer die het immuunsysteem van het lichaam kan versterken.
- N-acetylcysteïne versterkt de immuniteit en helpt slijmophoping te verdunnen en af te voeren om symptomen te verlichten.
- Wortelen, selderij, champignons en uien bevatten verschillende antioxidanten en mineralen die helpen een algehele gezonde conditie te behouden voor een snel herstel.
- Eiwitten (bijvoorbeeld in gevogelte) leveren de bouwstenen voor de productie van immunoglobulinen of antilichamen die het immuunsysteem van je lichaam nodig heeft om luchtweginfecties te bestrijden.
Als we die ingrediënten in een kippensoep draaien, geef je je lichaam dus alle kansen om het virus te bestrijden.
Lees ook: Stoom inhaleren of 'dampen': hoe doe je dat en werkt het?
Ingrediënten: 2 biologische kipfilets of kippenbouten, 1 lente-ui (in 3 stukken gesneden), enkele plakjes gember, rijstwijn, 2 stengels selder, 1 ui, 1 wortel, enkele shiitakes, een kaneelstokje, peper, zout, knoflookpoeder en kurkuma Bereiding:
|
Lees ook: Mag je een nies inhouden?