Helpt kippensoep echt tegen een verkoudheid?

Laatst bijgewerkt: november 2021
123-kip-soep-bouillon-menu-12-16.jpg

nieuws Kippensoep wordt al eeuwenlang aangeprezen als een remedie tegen een verkoudheid. Maar klopt dat wel? Eigenlijk weten we het niet bij gebrek aan wetenschappelijke bewijzen.

Er zijn wel enkele studies uitgevoerd.
• Volgens een studie uit 2000, gepubliceerd in het vakblad Chest, zou kippensoep de activiteit van witte bloedcellen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen (neutrofielen) afremmen. Dit zou mogelijk de ontstekingsverschijnselen die gepaard gaan met een verkoudheid kunnen verminderen.
Maar het ging hier om een experimenteel onderzoek met neutrofielen in proefbuisjes. Het effect van de kippensoep werd echter niet getest bij mensen. Bovendien konden de onderzoekers geen enkele biologische verklaring vinden voor dat effect van kippensoep.

http://www.unmc.edu/publicrelations/media/press-kits/chicken-soup/chickensouppublishedstudy2000.pdf

• Een studie uit 1978, eveneens gepubliceerd in Chest, vergeleek het effect van warm water, koud water en kippensoep wél bij (gezonde) mensen. Zowel het warm water als de kippensoep zorgden voor een tijdelijke verbetering van de werking van het neusslijmvlies. Waarschijnlijk had dat te maken met de warme dampen, maar het effect van kippensoep was iets sterker dan dat van warm water.
Het ging hier echter om een experiment bij gezonde personen (zonder verkoudheid). Bovendien namen slechts 15 proefpersonen aan dit onderzoek deel. Hieruit kan men onmogelijk afleiden dat kippensoep helpt tegen een verkoudheid

http://journal.publications.chestnet.org/article.aspx?articleid=1683608

Wat kunnen we hieruit besluiten?
• Er zijn geen harde bewijzen dat kippensoep echt werkt tegen een verkoudheid, in de zin dat het helpt om sneller te genezen.
• Waarschijnlijk hebben warme dranken zoals kippensoep, maar ook warme thee, warm appelsap of gewoon warm water, wel een positief effect: ze verzachten de ontstoken slijmvliezen en door de damp wordt het neusslijmvlies bevochtigd. Hierdoor kan de neusverstopping verminderen. Bovendien krijgt u extra vocht binnen, wat bij een verkoudheid altijd meegenomen is.

Andere bronnen
www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/health-tip/art-20048631
https://sites.psu.edu/siowfa15/2015/10/06/does-chicken-soup-actually-help-colds/
www.medizin-transparent.at/huehnersuppe-bei-erkaeltung
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram