Welke middeltjes helpen (niet) tegen verkoudheid?

123m-senior-ziek-neus-griep-verkoudh-02-17.jpg

nieuws

Een snotneus, een zere keel,... Het is niet onbegrijpelijk dat iemand die verkouden is op zoek gaat naar middeltjes die helpen om ervan af te geraken. Maar welke van die adviezen doen wat ze beloven, en welke niet? Viroloog Johan Neyts van de KU Leuven overloopt enkele van de meest voorkomende adviezen.

Vitamine C

Het is altijd belangrijk om via een evenwichtig dieet voldoende vitamines binnen te krijgen. Ons lichaam heeft onder andere voldoende vitamine C nodig om zich tegen infecties te wapenen, maar eens een verkoudheid er is, heeft het weinig zin om extra vitamine C in te nemen. Een verkoudheid gaat er niet sneller door over.

Pijnstillers

Een verkoudheid is niet zo heel pijnlijk, op keelpijn na misschien. Ook de koorts loopt zelden op. Als je je beter voelt door het nemen van een pijnstiller, dan kan dat, maar het hoeft eigenlijk helemaal niet.

Medicatie tegen allergieën

Een verkoudheid is geen allergie. Antihistaminica innemen heeft dus geen enkele zin.

Ontstekingsremmers

Die kunnen enig effect hebben, maar zijn eigenlijk echt niet nodig om een verkoudheid aan te pakken.

Antibiotica

Een absolute neen. Antibiotica dienen om bacteriële infecties te bestrijden. Ze werken helemaal niet tegen virale infecties zoals verkoudheid of griep.

Neusspray

Een neusspray die de neus wat ontzwelt, kan een verkoudheid wat aangenamer maken. De beste manier om een verstopte neus te behandelen, blijft echter het spoelen van de neus met een zoutoplossing.

Hoestsiroop

Van een verkoudheid ga je waarschijnlijk niet heel veel moeten hoesten. Als je moet hoesten, is dat om slijm kwijt te raken. Het is daarom beter om de hoest niet te onderdrukken.

Kruidenthee met honing

Het is goed om warme dranken te drinken om de keel wat te smeren. Het kan deugd doen, maar thee zal de genezing van een verkoudheid niet versnellen.

De inhalatie van warme dampen

De inhalatie van warme dampen maakt de luchtwegen vrij en verlicht zo het ongemak dat een verkoudheid veroorzaakt. Dus opnieuw: het kan deugd doen, maar versnelt de genezing niet.

Hoe ga dan wél best met een verkoudheid om?

Denk niet dat je al te ziek bent van een verkoudheid. Een verkoudheid is nu eenmaal iets waar je een paar keer per jaar door moet. Loop niet te snel naar de dokter om hem of haar te smeken om antibiotica voor te schrijven – dat is absoluut zinloos en zelfs gevaarlijk. Gebruik eventueel een neusdouche met een zoutwateroplossing. En zorg er vooral voor dat je niemand in je omgeving ziek maakt. Nies in je elleboog en gebruik papieren in plaats van stoffen zakdoekjes.

Lees ook: Hoelang duurt een verkoudheid en hoe raak je er sneller van af?

Laatst bijgewerkt: januari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram