Pijn op de borst: welke soorten angina pectoris zijn er?

In dit artikel
Pijn op de borst: welke soorten angina pectoris zijn er?

dossier

Angina is de term die men gebruikt voor pijn op de borst door een verminderde bloedtoevoer naar het hart. De oorzaak is meestal een vernauwing van de kransslagaders, de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien. In een poging om het zuurstofgehalte en de bloedtoevoer te verhogen, zal het hart sneller en krachtiger slaan. Daardoor krijg je de gekende pijn op de borst. Angina is een ernstige aandoening en het is belangrijk dat je tijdig medische hulp inroept.

Lees ook: Pijn op de borst: wanneer denken aan angor (angina pectoris) of hartinfarct?

Lees ook: Hartinfarct: herken de signalen

Verschillende soorten angina

Getty_borst_pijn_hart_2023.jpg

© Getty Images

Veelvoorkomende vormen van angina zijn:

Stabiele angina

Deze vorm komt het meeste voor en is vrij voorspelbaar. Klachten treden vaak op bij lichamelijke activiteit, zoals stevig wandelen of traplopen, waarbij het hart meer bloed nodig heeft. 

Symptomen: De pijn op de borst is knellend, brandend of drukkend. Soms heeft men ook last van duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid, kortademigheid of zweten. Deze symptomen verdwijnen meestal met rust of medicatie.

Instabiele angina 

Deze vorm van angina is minder voorspelbaar dan de stabiele variant. Hij treedt vaak op in rust en  kan wijzen op een dreigende hartaanval. Er is dan ook altijd medische hulp nodig bij instabiele angina.

Symptomen: plots opduiken van de klachten, en die duren langer dan vijf minuten en verminderen niet met rust of medicatie.
Stabiele angina kan na verloop van tijd instabiel worden. Wees dus altijd alert bij een verandering in de symptomen.

Microvasculaire angina

Bij microvasculaire angina is er schade in de kleine bloedvaten die aftakken van de grote kransslagaders. Deze kleine slagaders vervoeren bloed naar verschillende delen van de hartspier. Het is niet duidelijk waarom, maar dit soort angina komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Prinzmetal angina

Prinzmetal angina is zeldzaam en treedt ook vaker op bij vrouwen. De oorzaak is hier een plotselinge verkramping (spasme) van de hartslagaderspieren. Deze vorm van angina treedt meestal op in rust en de pijn kan hevig zijn. Medicijnen kunnen de symptomen verlichten.

Lees ook: 11 mogelijke oorzaken van pijn in de borst

Behandeling

Een gezonde levensstijl is zeer belangrijk als je al eens een angina kreeg. Ook kan je met medicatie de pijn en de zuurstofbehoefte van het hart verlichten.
Soms is er een operatieve ingreep nodig om de vernauwing te verhelpen:

  • Dotter- en stent: de vernauwing in de kransslagader wordt met een ballonnetje wijder gemaakt. De hartspier kan zo beter doorbloeden. Meestal plaatst men ook een stent.
  • Bypass: de chirurg creëert tijdens een operatie een omleiding langs de vernauwing in de kransslagader. Daarvoor gebruikt hij een andere (slag)ader die de patiënt kan missen. 

Lees ook: 8 mogelijke symptomen van een hartaanval bij vrouwen

Bronnen:
https://www.nhlbi.nih.gov
https://www.hartstichting.nl
https://www.nhs.uk

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram