Buikgriep: symptomen, behandeling en preventie

In dit artikel
Buikgriep: symptomen, behandeling en preventie

dossier Buikgriep heeft niets te maken met de echte griep. Buikgriep kan grieperige symptomen veroorzaken, maar je hebt nooit last van je keel zoals bij de echte griep.

Buikgriep (of acute infectieuze gastro-enteritis) is een acute infectie, meestal door besmetting met een virus (zoals het rotavirus dat vooral baby’s en peuters treft, en het norovirus dat vooral volwassenen treft), soms met een bacterie (zoals salmonella en campylobacter) of met een parasiet.

123-darmen-buikpijn-IBS-PDS-12-18.png
Sommige types van buikgriep komen vooral ’s winters voor. Dat is met name het geval voor een besmetting met het rotavirus en met het norovirus. Dat laatste wordt in het Engels trouwens winter vomiting disease genoemd, winterbraken.

Diarree is het belangrijkste symptoom: je moet vaker naar de wc en je stoelgang is wateriger dan normaal. Bij baby’s spuit de ontlasting er soms uit. Soms komen ook buikkrampen, misselijkheid en braken voor, koorts, soms tot meer dan 39°C, hoofdpijn en een algemeen grieperig gevoel met spierpijn. De ernst van de symptomen hangt onder meer af van de verwekker: een bacteriële buikgriep is heftiger, met hogere koorts en vaak ook bloed in de stoelgang.
Buikgriep geneest vanzelf. De diarree wordt meestal na een paar dagen minder hevig. Daarna kun je nog enkele dagen dunne ontlasting hebben. Gezonde volwassenen genezen na een dag of twee, bij kinderen en bejaarden kan het een week duren.
Voor gezonde volwassenen is buikgriep totaal ongevaarlijk. Kleine kinderen, bejaarden en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen meer gevaar. Het belangrijkste risico is uitdroging.

Veel drinken

Drink 2 tot 3 liter per dag, bijvoorbeeld een glas na iedere dunne ontlasting. Als je ook overgeeft, drink dan kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke vijf tot tien minuten een slokje. Laat je kind meer drinken dan gewoonlijk. Borstvoeding of flesvoeding geef je gewoon verder. Lukt het niet met melk, geef dan verdunde melk of lauw water. Moet het overgeven, geef het dan vaak te drinken, een koffielepeltje per keer.

Wat drink je het best?
• water, thee en bouillon
• rijstwater is ook goed, omdat het gemakkelijk wordt opgenomen door het lichaam.
• beter geen cola of fruitsap, en zeker geen lightdranken een lichte vorm van diarree kunnen veroorzaken.

123-tek-O.R.S-ORS-diarree-02-19.jpg
Bij tekenen van uitdroging (zoals niet of weinig plassen en donkere urine, klagen over dorst, sufheid en lusteloosheid, droge mond, diepliggende ogen...), schakel dan over op de Orale Rehydratatie Solutie of ORS. Die bevat zout en suiker in een ideale verhouding, waardoor het water snel wordt opgenomen in het lichaam. Een sportdrank is geen goed alternatief. ORS-zakjes vind je in de apotheek.

Eten
Eet wat je kunt. Eet in het begin kleine beetjes per keer, zeker als je moet overgeven. Yoghurt is licht verteerbaar en goed voor de darmen. Vezelarm is beter dan vezelrijk: bv. witte rijst of wit brood. Eet liever geen vers fruit of rauwe groenten, want die kunnen de darmen prikkelen.

Geneesmiddelen
Meestal heb je geen geneesmiddelen nodig.
• Loperamide (zoals Imodium®) kan nuttig zijn wanneer je niet meteen naar het toilet kunt, bijvoorbeeld op reis. Het doet je ook iets sneller genezen. Gebruik het niet langer dan twee dagen.
Gebruik het niet:
--> bij een bacteriële diarree of als er bloed bij zit.
--> Voor kinderen onder zes (behalve voorschrift van de arts).
--> bij zwangerschap en borstvoeding .

• Middelen tegen braken worden afgeraden. Voor kleine kinderen zijn ze zelfs gevaarlijk.
• Antibiotica zijn alleen nuttig als een bacteriële diarree lang aansleept, of bij reizigersdiarree.

Lees ook: Antibiotica bij reizigersdiarree

Wanneer raadpleeg je de huisarts? 

  • Meer dan zes keer per dag waterdunne diarree gedurende langer dan drie dagen. Bij risicopersonen al na één dag.
  •  Diarree en koorts langer dan drie dagen, bij kleine kinderen en bejaarden na één dag.
  • Bij dreigende uitdroging.

Hoe verminder je de kans op buikgriep?

Buikgriep is erg besmettelijk: je krijgt het door handcontact met een besmette persoon of met besmette voorwerpen (bv. speelgoed). In crèches, scholen en rusthuizen komt het vaak in epidemieën voor. Daar kun je zo’n infectie sneller oplopen, niet alleen als je er zelf verblijft maar ook als je er werkt en mensen verzorgt.

Als je zelf buikgriep hebt of iemand met diarree verzorgt:
• Was grondig je handen met water en zeep na ieder toiletbezoek of na de verzorging, en voor je eten klaarmaakt.
• Was gebruikt bestek, bekers en speelgoed vaak af.
• Houd het aanrecht en het toilet extra goed schoon.
• Wissel bij zieke kindjes vaak van luier.

Lees ook: Hou je keuken veilig

Vaccinatie

Baby’s onder de zes maanden kunnen gevaccineerd worden tegen de belangrijkste varianten van het rotavirus. Rotavirus is de voornaamste oorzaak van acute maagdarmontsteking bij het jonge kind.
De vaccinatie gebeurt via de mond. Daarmee zijn ze zeker een aantal jaren beschermd.
Er bestaan twee vaccins:
• Rotarix®: 2 doses, met een interval van minstens 4 weken (Hoge Gezondheidsraad raadt vaccinatie aan op de leeftijd van 2 maand en 3 maand).
• Rotateq®: 3 doses, met een interval van minstens 4 weken (Hoge Gezondheidsraad raadt vaccinatie aan op de leeftijd van 2 maand, 3 maand en 4 maand).

Zowel voor Rotarix® als voor Rotateq® moet de vaccinatie zijn afgewerkt vóór de leeftijd van 6 maand. Deze vaccins kunnen op hetzelfde ogenblik worden toegediend als de vaccins tegen polio, difterie, tetanos, kinkhoest, Hib, hepatitis B en pneumokokken.
Voor jonge baby's betaalt de ziekteverzekering het vaccin grotendeels terug.

Lees ook: Rotavirus: belangrijke oorzaak van gastroenteritis (buikgriep) bij baby's en jonge kinderen

Lees ook: Hoe kan je diarree behandelen?


Laatst bijgewerkt: september 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram