Brandnetelsoep
recepten
Jonge brandnetelstengels van de grote brandnetel kunnen als een groente, wat bereidingswijze en smaak betreft, vergelijkbaar met spinazie, worden gegeten. In het voorjaar smaken de ongeveer 20 cm lange stengeltoppen het beste. Zeer jonge stengels kunnen als sla gegeten worden. Van brandnetels kan soep worden gemaakt. Ook de bladeren van de brandnetel kunnen voor consumptie worden gebruikt. Hiervoor moeten de bladeren, na het plukken op een droge en luchtige plaats worden gedroogd.
Ingrediënten voor vier
1 knolselder
1 prei
3 aardappelen
1 halve ui
3 kruidnagels
1 kruidentuiltje
3 handvollen bloeiende dovenetels
2 l groentenbouillon
70 g boter
10 cl room
zout en peper
Was de dovennetel en verwijder de blaadjes van de stengels (ong. 40 blaadjes). Houd een viertal bloeiende takjes apart, plus een handvol gehakte blaadjes.
Prik de kruidnagels in de halve ui.
Maak de prei schoon, schil de aardappels en de knolselder en snijd ze in plakjes.
Laat 50g boter in een grote pot op zacht vuur smelten, voeg de prei en de blaadjes van de dovenetel toe en laat even zweten, voeg er dan de plakjes aardappel en knolselder bij, het kruidentuiltje en de halve ui.
Giet er 1,5 l bouillon over en breng aan de kook. Laat zachtjes koken gedurende veertig minuten. Voeg geregeld wat van de rest van de bouillon toe.
Verwijder de ui en het kruidentuiltje, pureer de soep met de passe-vite, kruid met peper en zout. Roer er vlak voor het opdienen de rauwe gehakte blaadjes van dovenetel, de rest van de boter en de room.
Dien onmiddellijk op. Leg op elk bord een takje dovenetel.