Het effect van avocado op gewicht en buikvet

unspl-m-fruit-avocado-5-11-21.jpg

nieuws De avocado is een vrucht die rijk is aan voedingsstoffen, en heeft gezondheidseffecten die steeds beter bekend worden. Avocado zou namelijk een positieve invloed hebben op je gewicht en op overtollig buikvet, een belangrijke cardiovasculaire en metabole risicofactor.

Dit buikvet, ook visceraal vet genoemd, wordt diep in de buikholte opgeslagen, rond en tussen de organen. Het is niet hetzelfde als onderhuids vet, dat veel oppervlakkiger van aard is. Talrijke studies hebben aangetoond dat overtollig buikvet een belangrijke cardiovasculaire en metabole risicofactor is, omdat het de voedingsbodem is voor een schadelijk ontstekingsproces.

Lees ook: Buikvet is ongezonder dan overgewicht

Lees ook: Hoe gezond is een avocado?

Vezels en enkelvoudig onverzadigde vetzuren

Een Amerikaans team (Universiteit van Illinois) verklaart dat de regelmatige consumptie van voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde een veelbelovende niet-farmacologische aanpak kan zijn om dit ongezonde vet te bestrijden. De onderzoekers keken naar één specifiek voedingsmiddel: de avocado die rijk is aan vezels en enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Eén vrucht (ongeveer 136 g per stuk) bevat ongeveer 13 g enkelvoudig onverzadigde vetzuren, 10 g vezels en een reeks carotenoïden (antioxidanten) en bioactieve verbindingen.

De toenemende aandacht voor een dieet dat rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en vezels, dankt men aan zijn potentiële vermogen om overgewicht en obesitas te bestrijden en het risico van diabetes type 2 te verlagen. Mensen die regelmatig avocado’s eten, hebben over het algemeen een lagere body mass index (BMI) en minder visceraal vet, waardoor de vrucht een ideale voedingsbron is binnen een vermageringsdieet.

Lees ook: Waarom een goed ontbijt belangrijk is

Lees ook: Hoe verwijdert u de pit van een avocado op een veilige manier?

Elke dag een verse avocado

De Amerikaanse specialisten voerden een experiment uit bij een groep mensen tussen 25 en 45 jaar (60% vrouwen), met een BMI van meer dan 25 (de klasse voor overgewicht). Ze werden verdeeld in twee groepen en werden drie maanden gemonitord. Gedurende deze periode aten alle deelnemers identieke maaltijden, met één uitzondering: een van de twee groepen at elke dag een verse avocado. De auteurs keken naar drie criteria: buikvet, onderhuids vet, en de verhouding tussen buikvet en onderhuids vet.

Uit de resultaten blijkt dat bij de avocadogroep een veel grotere daling van het buikvet was, en een toename van de verhouding buikvet/onderhuids vet, wat wijst op een herverdeling van het vet. Het beste resultaat werd waargenomen bij vrouwen, terwijl het verschil tussen de twee groepen bij mannen niet significant was. “Daarom suggereert onze studie dat regelmatige consumptie van avocado's niet alleen een marker is van een gezonder dieet, maar ook de vetverdeling en het gewicht kan verbeteren, met een gunstig effect op de metabole gezondheid.”

Lees ook: Hoe laat je een avocado snel rijpen?

Lees ook: Hoe vermijd je dat een opengesneden avocado bruin verkleurt?

Bronnen:
https://academic.oup.com
https://illinois.edu


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram