- dossierHoe gezond zijn noten?
- boeken/interviewsEen composthoop maken, hoe doe je dat?
- boeken/interviewsGezonde tussendoortjes: tips van diëtist Sanne Mouha
- dossierTrainingsschema krachttraining: deze oefeningen kan je thuis doen
Hoe gezond is een zoete aardappel?
dossier
Lees ook: Hoe gezond zijn aardappelen?
Meer dan 400 soorten
Er bestaan meer dan 400 soorten zoete aardappel en de kleur varieert van wit tot violetachtig met alle kleurschakeringen geel en rood daartussenin. Het vruchtvlees is wit of geel, maar meestal oranje. Enkele soorten: de gele bataat uit Malaga, de Afrikaanse grote bataat of de Amerikaanse rode bataat. De twee varianten die het meest gecommercialiseerd worden, zijn deze: een bataat met een vrij donkere schil en wit, melig vruchtvlees dat ietwat naar artisjok smaakt; een bataat met een roze schil en oranjekleurig vruchtvlees, die zoeter en zachter is en naar kastanje smaakt. Het is de laatste soort die we vooral op de Belgische markt aantreffen.
Lees ook: Zoete-aardappelfrites
Voedingswaarde: hoe gezond is een zoete aardappel?
Hoewel hij een gesuikerde smaak heeft, bevat de zoete aardappel vrij weinig calorieën (rauw: 86 kcal/100 g). Het is een voortreffelijke bron van provitamine A, koper en mangaan. Hoe meer de vrucht gekleurd is, hoe meer provitamine A hij bevat. Die vitamine is noodzakelijk voor een goede gezondheid van onze weefsels en voor het nachtelijk zicht. Bataat bevat ook vitamine B6, C en E, kalium, vezels en fenolische samenstellingen die goed zijn ter preventie van cardiovasculaire aandoeningen.
Lees ook: 10 vezelrijke voedselbronnen
Hoe herken je een verse zoete aardappel?
Een verse bataat heeft een stevige en gladde schil, een zuivere kleur en hij vertoont geen bulten of builen. Zo’n vers exemplaar is enkele dagen tot een maand houdbaar op een koele, droge en donkere plaats.
Lees ook: Zijn aardappels met uitlopers nog eetbaar?
Hoe bereiden?
Een zoete aardappel bereid je en verwerk je zoals een gewone aardappel: in puree, gefrituurd, in de oven, in gratin, gebakken, in water gekookt. Je kunt het vruchtvlees ook gebruiken in confituur of in gebak.
De smaakt harmonieert perfect met die van wild, rood vlees, gevogelte en gegrilde vis. Gebakken of gefrituurd is hij heerlijk met een vleesragout of met een stukje vlees op de BBQ. Je kunt er ook heerlijke chips van maken, gezouten crumble of exotische soep.
Lees ook: Waarom afgekoelde aardappelen gezonder en lijnvriendelijker zijn