Nam Tok Neu

123-h-namtokneu-04-22.jpg

recepten De naam van dit gerecht klinkt misschien niet meteen uitnodigend en aantrekkelijk om het op te eten, maar het is een combinatie 'made in heaven'.
In dit geval eigenlijk 'made in Thailand'.

Gemarineerd rundvlees met limoen, citroengras, koriander en munt.


Ingrediënten voor 2 personen
250 g kogelbiefstuk
zwarte peper
oestersaus
een scheutje zonnebloemolie
1 1/2 el vissaus
2 el limoensap
1 à 2 el geroosterde rijstpoeder (zie verder)
geroosterde chilipoeder (zie verder)
1/2 kopje verse munt, gesnipperd
2 el citroengras, heel fijn gesnipperd
2 el koriander, grof gesnipperd
2 lente-uien, in dunne ringen
1/2 rode ui, gepeld en in fijne ringen

Bereiding
  • Marineer het vlees een uur in wat gekneusde zwarte peper en oestersaus.
  • Verhit de olie en grill de biefstuk tot de gewenste gaarheid. Haal het vlees uit de pan, leg het op een warm bord en dek af met aluminiumfolie.
  • Meng de vissaus met de resterende ingrediënten.
  • Snijd het vlees in dunnen plakken en schep er het mengsel over. Serveer met kleefrijst. 

Hoe maak je geroosterde rijstpoeder?
Rooster een handvol ongekookte Thaise kleefrijst op een hoog vuur in een antiaanbakpan zonder vetstof. Rooster de rijst tot hij bruin kleurt en haal dan de pan van het vuur. Maal de rijst grof in de blender of stamp hem niet te fijn in een vijzel. De structuur moet nog korrelig zijn. Je kunt er eventueel nog wat snippers limoenblad  erdoor mengen.  

Hoe maak je geroosterde chilipoeder?
Verwarm de oven voor op 180 °C of verhit een wok op een hoog vuur. Leg 200 g gedroogde Thaise chilipepers 5 tot 7 minuten in de oven of in de wok tot ze verkleuren en rokerig ruiken. Doe er eventueel 2 tot 3 limoenblaadjes bij voor extra smaak.
Laat de pepers afkoelen. Maal ze dan tot poeder in de blender of stamp ze fijn in een vijzel. Je kunt het chilipoeder lange tijd bewaren in een afgesloten pot. 

Een recept uit het boek 'De Thaise keuken van Boo Raan' - 'Sharing gerechten van Dokkoon Kapueak'
uitgegeven bij Lannoo

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram