Hidradenitis suppurativa: wat kunt u zelf doen?

nieuws

Hidradenitis suppurativa (HS) is een chronische huidziekte waarbij de haarzakjes in de huid ontstoken zijn. De pijnlijke ontstekingen komen vooral voor in de oksels en in de liezen, maar kunnen ook op andere plaatsen ontstaan, zoals de bilspleet en schaamstreek, onder of tussen de borsten, achter de oren of in de nek. De ontstekingen komen steeds terug. 
Een definitieve genezing is momenteel niet mogelijk. Maar door een aantal relatief eenvoudige maatregelen kunnen de ontstekingen verminderd of verzacht worden.

1. Vermijd irritatie van de letsels
• Raak de ontstoken plek niet aan (dus ook niet erop drukken of eraan krabben).

• Draag luchtige, loszittende kleding die nergens strak zit of schuurt. Te strak zittende kleding en schurende elastiekranden van ondergoed kunnen de haarzakjes beschadigen.

• Qua bh's worden beugels, kant en synthetische stoffen afgeraden. In plaats daarvan kan beter een katoenen (sport)bh of een katoenen sporttop gedragen worden. 

• Gebruik geen of een hypoallergene wasverzachter. Was nieuwe kleding voor het dragen. 

2. Zorg voor goede hygiëne. 
HS wordt niet veroorzaakt door een gebrekkige hygiëne. Mogelijk kan een al bestaande HS wel verergeren door bacteriën. 

• Was regelmatig uw handen met zeep en droog ze daarna goed af.

• Was uw lichaam, en zeker de oksels en de liesstreek, eenmaal per dag met lauw water en zeep en droog het goed af. 

• Gebruik eventueel een bacteriedodende zeep zoals Iso-betadine zeep, Unicura of Hibiscrub. Die kunnen de hoeveelheid bacteriën op de huid verminderen en daarmee een kleine bijdrage leveren, vooral aan het voorkomen van nieuwe ontstekingen. Bestaande abcessen en diepere ontstekingen reageren er niet op.

• Gebruik absorberend wondverband op de letsels. Bespreek met uw (huid)arts welke verbanden u het beste kunt gebruiken.

• Knip uw nagels kort.

• Trek iedere dag schoon ondergoed van katoen aan.

• Er is geen verband tussen het gebruik van deodorant en hidradenitis. Gebruik bij voorkeur een alcoholvrije deodorant. Als deodorant irritaties geeft, wordt het gebruik ervan afgeraden. Sprays en verstuivers zijn hygiënischer dan rollers en sticks. 
Hebt u ontstekingen of wilt u de kans op irritaties zoveel mogelijk uitsluiten, dan kan de deodorant op de kleding gespoten worden.

3. Scheren
Soms wordt geadviseerd om de oksels, liezen... niet meer te scheren. Er bestaat echter geen duidelijk verband tussen scheren en het krijgen van hidradenitis. Bij sommige patiënten ontstaan er wel meer ontstekingen na scheren. Is dit het geval dan wordt scheren ontraden. Soms is er minder irritatie bij haarverwijdering met een scheerapparaat.
Waxen en epileren wordt het best vermeden, omdat dit de huid extra kan irriteren.
Bespreek met uw dermatoloog over de mogelijkheden voor ontharing van de niet-getroffen zones met laser. Hiermee kunt u voorkomen dat de ontstekingen zich verder uitbreiden.

4. Stop met roken
Roken is een belangrijke risicofactor. Door het roken raken de afvoergangen van de haarzakjes en de talgklieren verstopt (zichtbaar als zwarte puntjes in de huid (mee-eters, blackheads). Stoppen met roken zal de ernst van de letsels verminderen en helpt om nieuwe letsels te voorkomen.

5. Vermijd overgewicht 
Overgewicht is een belangrijke risicofactor. Meer dan de helft van de patiënten met HS heeft overgewicht. De ontstekingen keren ook sneller terug bij mensen met overgewicht.
Uit onderzoek blijkt dat een derde van de patiënten geen last meer heeft van hun HS symptomen nadat ze 15 procent van hun lichaamsgewicht zijn afgevallen.

Lees ook: Hidradenitis suppurativa (HS) of ziekte van Verneuil: ontsteking van de haarzakjes

Bronnen:
www.thuisarts.nl/zweetklierontsteking/ik-heb-hidradenitis
www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/nhg-behandelrichtlijn_hidradenitis_suppurativa_webversie_2017.pdf
www.hidradenitis.nl
www.huidarts.com/huidaandoeningen/acne-inversa-hidradenitis-suppurativa/
http://www.chirurgenoperatie.nl/wp/algemene-chirurgie/zweetklierontsteking/
https://hs-online.be/
http://www.nvdv.nl/wp-content/uploads/2014/08/NVDV-Richtlijnen-2015-Hidradenitis.pdf


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram