Pityriasis versicolor: wat zijn die bruine vlekken op de huid?

In dit artikel
Pityriasis versicolor: wat zijn die bruine vlekken op de huid?

dossier

Heb je lichte of donkere vlekken opgemerkt op je huid? Dan kan het om pityriasis versicolor gaan, een veel voorkomende mycotische huidinfectie veroorzaakt door gist, waarvan de huidplekken vaak worden verward met zonnevlekken. 

Lees ook: Soorten pigmentvlekken: witte, bruine en rode vlekken op de huid

Getty_pityriasisversicolor_huid_2023.jpg

© Getty Images / pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor wordt veroorzaakt door de gist Malassezia furfur. De aandoening wordt gekenmerkt door het verschijnen van fijn geschubde, goed gedefinieerde plekken met variabele pigmentatie (versicolor), lichter of donkerder dan de omringende huid, voornamelijk op de romp en schouders. 

Lees ook: Vitiligo: witte pigmentvlekken op de huid

Wat zijn de symptomen van pityriasis versicolor?

123-huid-schimmelinfecties-pityriasis versicolor-14-01-22.jpg

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor verloopt over het algemeen asymptomatisch, hoewel sommige patiënten kunnen klagen over pruritus (jeuk). Het belangrijkste symptoom is de aanwezigheid van schilferende plekken van verschillende kleur (beige, bruin, roze of wit).

De plekken worden niet bruin en als ze wit zijn, zijn ze beter zichtbaar in de zomer. Mensen met een van nature donkere huid kunnen lichtere vlekken zien en omgekeerd. De hyper- of hypopigmentatie van de laesies kan maanden aanhouden en het risico op herhaling is hoog. 

Lees ook: Witte vlekken op de huid: welke soorten zijn er?

Is pityriasis versicolor gevaarlijk?

Pityriasis versicolor is een goedaardige schimmelinfectie en wordt niet als besmettelijk beschouwd. Het komt voornamelijk voor bij gezonde jongvolwassenen, hoewel sommige mensen genetisch voorbestemd zijn voor de verspreiding van deze schimmel. Andere risicofactoren zijn warmte en vochtigheid, maar ook een verzwakt immuunsysteem door corticosteroïden, zwangerschap, diabetes of andere aandoeningen. 


Lees ook: Voor welke soorten schimmelinfecties moet je oppassen?

Welke behandelingen zijn er?

Getty_pityriasisversicolor_schimmelinfectie_2023.jpg

© Getty Images / pityriasis versicolor op schouder

Alle lokale antimycotische geneesmiddelen kunnen worden gebruikt om pityriasis versicolor te behandelen. Dit zijn onder andere shampoos op basis van seleniumsulfide of salicylzuursulfaat, een zeep verrijkt met zinkpyrithion en orale medicijnen zoals fluconazol.

Om een nieuwe infectie te vermijden, raden artsen (huisartsen en dermatologen) een strikte hygiëne en een regelmatig gebruik van zinkpyrithionzeep aan.


Bronnen:
https://www.nhs.uk
https://dermnetnz.org

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram