Schimmelnagels: besmetting, preventie en behandeling

In dit artikel
Schimmelnagels: besmetting, preventie en behandeling

dossier

Schimmelnagels zijn teen- of vingernagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Schimmelnagels worden ook wel 'kalknagels' genoemd.
Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. De nagel wordt dik en brokkelig.

In een later stadium kan de nagel zelf geheel of gedeeltelijk loslaten. Dit is niet alleen hinderlijk, maar het kan ook pijnlijk zijn. De medische term voor de gele verkleuring en het brokkelig worden van de nagels is onychomycose.

Besmetting

f-123-schimmelinfectie-voet-10-17.jpg

Schimmels zijn bij iedereen op de huid aanwezig. Schimmelnagels ontstaan door dezelfde schimmels, zogeheten dermatofyten, die ook voetschimmel ('zwemmerseczeem') kunnen veroorzaken. Vocht en warmte geven de schimmels de kans zich in de huid en nagels te nestelen. Normaal is de nagel te dik om de schimmel door te laten maar nagels die beschadigd zijn, bijvoorbeeld door sporten of door het dragen van te nauwe schoenen, raken wel gemakkelijk geïnfecteerd.

Schimmelinfecties worden over het algemeen ook gemakkelijk overgedragen op andere personen. Douche- en badruimtes (ook thuis) zijn mogelijke besmettingsbronnen.
Ook kan je 'jezelf' besmetten: het begint vaak met één schimmelnagel en vervolgens raken er meer nagels aangedaan. Het is daarom verstandig om niet onnodig lang met een voetschimmel of een schimmelnagel te blijven lopen.

De ene persoon is gevoeliger voor schimmelinfecties dan de andere.

Ook herinfecties gebeuren vaak bij personen die gevoelig zijn voor deze infecties, terwijl de behandeling soms minder goed aanslaat.
Personen die een minder afweer hebben (bijvoorbeeld door kanker, cortison-gebruik,...) hebben vlugger last van schimmelinfecties. Ook personen met diabetes en circulatiestoornissen zijn hier zeer gevoelig voor.

Lees ook: Alles wat je moet weten over diabetes

Preventie van schimmelnagels

  • Was je voeten liefst zonder zeep. Als je toch een keer zeep gebruikt, spoel dan je voeten daarna goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • Droog je voeten goed af, ook tussen de tenen.
  • Draag schone, katoenen of wollen sokken en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen.
  • Loop niet op blote voeten, badslippers zijn beter.

Geheel of gedeeltelijk verwijderen van de schimmelnagel is niet nodig. Wanneer de nagel vervormd of hinderlijk is, kan je de nagel met een puimsteen of vijl bijwerken. Een lelijk verkleurde nagel kan eventueel met nagellak worden afgedekt.

Lees ook: Test jezelf: Schimmelnagels

Behandeling van schimmelnagels

Schimmelnagels zijn eigenlijk onschuldig. Omdat ze echter andere nagels kunnen besmetten, onesthetisch ogen en eventueel kunnen uitbreiden, worden ze best behandeld. Omdat de schimmel meestal aan de onderkant van de nagel zit, en dus slecht bereikbaar is voor medicamenten, is de schimmelnagel lastig te behandelen.

Keratine - de belangrijkste bouwstof van de nagel - is vrijwel ondoordringbaar voor de meeste anti-schimmel-preparaten, die vaak in de vorm van een crème of een zalf worden toegepast.

Dat betekent dat je drie maanden medicijnen moet innemen.

Als je zwanger bent of dat binnenkort wil worden, of als je borstvoeding geeft, worden deze medicijnen afgeraden. Gedurende de kuur kan de anticonceptiepil minder betrouwbaar zijn.


Het is ook belangrijk dat je tijdens de behandeling met medicijnen een schimmelwerend product in je schoenen strooit. Schimmels zijn ook dood als men schoenen één nacht in de diepvries laat. Na de kuur duurt het nog enkele maanden voordat de gezonde nagel het aangetaste gedeelte helemaal vervangen heeft.


Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram