Waarvoor kan je azijn gebruiken?

In dit artikel
Waarvoor kan je azijn gebruiken?

dossier

Azijn is een veelzijdig huishoudartikel, dat van pas komt in de keuken, de badkamer, de tuin enzovoort. We zetten enkele toepassingen op een rij. 

Lees ook: 8 dingen die je kan doen met baking soda

Huishoudazijn en natuurazijn

Getty_azijn_2023.jpg

© Getty Images

Azijn is gemaakt van azijnzuur, een kleurloze organische verbinding die azijn zijn zure smaak en scherpe geur geeft. Appelciderazijn, balsamicoazijn, rode of witte wijnazijn en witte natuurazijn zijn allemaal soorten azijn die van pas komen in de keuken. Witte azijn heeft een zuurtegraad van ongeveer 5 procent, wat vergelijkbaar is met de zuurtegraad in veel alledaagse multifunctionele schoonmaakmiddelen. Schoonmaken met azijn met een donkere kleur kan vlekken geven, daarom is witte natuurazijn beter geschikt. 

Daarnaast heb je nog huishoudazijn, met een hogere zuurtegraad. De zure aard van huishoudazijn of schoonmaakazijn is zelfs zo krachtig dat het minerale aanslag, vet en vuil kan oplossen. Het is ook sterk genoeg om bacteriën te doden. Huishoudazijn is enkel geschikt als schoonmaakazijn, en dus niet voor consumptie.

Lees ook: Ecologisch poetsen: deze natuurlijke schoonmaakproducten heb je sowieso in huis

Waarvoor kan je azijn gebruiken?

  1. Koken: Azijn wordt vaak gebruikt als een ingrediënt in verschillende recepten, zoals saladedressings, marinades en sauzen.
  2. Schoonmaken: Azijn is een effectieve natuurlijke reiniger. Je kunt het gebruiken om vlekken te verwijderen, ramen en spiegels schoon te maken, oppervlakken te desinfecteren en verschillende delen van je huis te ontgeuren.
  3. Wasgoed: Azijn toevoegen aan je was kan helpen om geurtjes te verwijderen en kleding zachter te maken. Het kan ook dienen als wasverzachter en om wasmiddelresten verwijderen.
  4. Onkruidverdelger: Azijn is een waardig alternatief voor chemische onkruidverdelgers. Rechtstreeks op het onkruid spuiten en klaar. In de praktijk sproeien of gieten mensen echter azijn op onkruid met een gieter, een spuit of een fles, waardoor veel azijn in de grond loopt. Dat kan een risico vormen voor bodemorganismen, en ook insecten die in de bodem leven, dragen daar de gevolgen van.
  5. Natuurlijk bestrijdingsmiddel: Azijn kan worden gebruikt als een natuurlijk bestrijdingsmiddel om ongedierte zoals mieren en fruitvliegjes uit je huis te houden. Meng water met azijn, voeg eventueel een aantal druppels afwasmiddel toe, en breng aan op plaatsen waar de beestjes kruipen.
  6. Huidverzorging: Azijn heeft een aantal potentiële voordelen voor de huid. Het kan worden gebruikt als toner om de pH van de huid in balans te brengen, zonnebrand te verzachten en kleine huidirritaties te verlichten. Het is echter belangrijk om azijn te verdunnen voordat je het op de huid aanbrengt. Probeer best ook eerst uit op een klein stukje huid, om zeker te zijn dat er geen bijwerkingen optreden.
  7. Inmaken: Azijn is een belangrijk ingrediënt in het inmaakproces, omdat het helpt bij het conserveren en op smaak brengen van groenten.
  8. Natuurlijke luchtverfrisser: Azijn kan helpen om luchtjes te verwijderen. Door azijn met water te mengen en er een paar druppels etherische olie aan toe te voegen, kun je zelf luchtverfrisser maken.
  9. Ontkalken: De zure aard van azijn maakt het effectief voor het ontkalken en verwijderen van minerale aanslag van koffiezetapparaten, waterkokers, douchekoppen en andere huishoudelijke apparaten.
  10. Tuinieren: Azijn kan gebruikt worden om tuingereedschap te reinigen.


Lees ook: Kan je afvallen met appelazijn?

Azijn is heel zuur, dus wees zuinig en weet dat je het altijd kan aanlengen met water als dat nodig is. Vermijd bovendien het gebruik van azijn op oppervlakken die kunnen worden beschadigd door zuren, zoals marmeren of granieten aanrechtbladen.

Bronnen:
https://www.sciencedirect.com
https://www.healthline.com
https://www.ongediertebestrijden.com
https://velt.nu

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram