Ecologisch poetsen: deze natuurlijke schoonmaakproducten heb je sowieso in huis

In dit artikel
Ecologisch poetsen: deze natuurlijke schoonmaakproducten heb je sowieso in huis

dossier

Een paar natuurlijke producten volstaan om je huis helemaal spic en span te maken. Citroen, azijn en baksoda, meer heb je vaak niet nodig om vlekken en vuil te lijf te gaan. Deze drie basics reinigen en ontsmetten even goed als de meeste chemische schoonmaakproducten. En op de koop toe zijn ze nog eens onschadelijk voor de gezondheid, goedkoop en milieuvriendelijk.

Maar ook met tal van andere dagdagelijkse huishoud- en toiletartikelen kan je schoonmaakproblemen aanpakken. Liesbeth van Het Poetsbureau is een expert op dit terrein. Ongelofelijk wat zij met een paar eenvoudige en courante producten voor mekaar krijgt. Een greep uit haar vele tips.

Citroen

Citroensap is een perfect ontsmettingsmiddel voor je snijplank of de afwasbak. Gebruik het puur of doe drie eetlepels in een verstuiver en vul aan met water. Besproei het oppervlak en wrijf het daarna droog met een microvezeldoekje. Weg bacteriën zonder dat er chemische stoffen aan te pas komen! 

Je kunt er in principe de hele keuken mee aanpakken, maar voor marmer en graniet is het niet geschikt. Ook kristal (glazen bijvoorbeeld) en (gegoten) beton worden door citroensap (en andere zuren zoals azijn) aangetast.

- Om je koelkast een frisse geur te geven, zet je er een kommetje vers citroensap in. Vervang het na ongeveer een week.

- Ook een vuile oven kan je met citroen weer clean krijgen (zie ook baksoda, citroen en azijn). Laat een schaal met water en enkele citroenpartjes opwarmen in de oven. Het citroenwater verdampt en zorgt ervoor dat het vuil gemakkelijker loskomt en dat de oven weer lekker ruikt.

Citroen en baksoda

f123-h-citroen-baksoda-04-19.jpg
Maak een natuurlijke schuurspons door een citroen middendoor te snijden en er wat baksoda op te strooien. Zo’n ‘spons’ is ideaal om vuile borden of je aanrecht schoon te schuren.
Met een mengsel van baksoda en citroensap heb je een natuurlijk schuur- en bleekmiddel in huis om een bad of douche in kunststof schoon te maken en om je toilet te reinigen.

Citroen en azijn

Gebruik een mengsel van twee delen citroensap met twee delen azijn en een deel water om vergeelde keukentoestellen weer wit te krijgen.

Azijn

123-h-azijn-schoonmaak-04-19.jpg

Azijn is een multifunctioneel product. Het bewijst zijn diensten als ontkalkings- en ontvettingsproduct, maar even goed als wasverzachter of allesreiniger.

Gebruik het onverdund of meng een liter water met een kopje azijn en doe het in een spuitfles. Dit mengsel is ideaal om je aanrecht te ontvetten of spiegels en glas schoon te maken. De azijn zorgt er ook voor dat de spiegels niet aandampen. Je kunt de spiegel ook wekelijks met scheerschuim insmeren en daarna met een doek schoonwrijven om hem dampvrij te houden, maar dat is wat meer gedoe.

- Azijnwater is ook geschikt om vlekken uit een kleurvast tapijt te halen: wrijf de vlek in met het azijnwater, laat het intrekken en spoel. Tegelijkertijd doodt het huisstofmijt en desinfecteert het je tapijt.

- Gebruik je azijn als wasverzachter, dan doe je een half kopje in het bakje van de wasmachine dat daarvoor is bestemd. Het is milieuvriendelijk en het ontkalkt meteen je toestel. Voor een frisse geur kan je er eventueel een paar druppels etherische olie aan toevoegen.

Een echte allrounder dus die azijn, maar gebruik het niet om kranen in chroom schoon te maken want het chroom wordt erdoor aangetast.

Baksoda

Baksoda, vaak ook zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd, wordt vooral gebruikt om deeg beter te doen rijzen en de kleur van gekookte groente fris te houden. Maar dit wondermiddel is echt multi-inzetbaar op allerlei terreinen.
Het bevordert ook de spijsvertering en het helpt om je tanden wit te houden. Bij de schoonmaak kan je het aanwenden om kwalijke geurtjes weg te nemen en vuile oppervlakken aan te pakken.

- Laat je huis lekker ruiken door er een schaaltje zuiveringszout te zetten waarin je een paar druppels etherische olie hebt gedruppeld.

- Baksoda toegevoegd aan een wasmiddel neemt vieze geurtjes weg en verfrist het textiel. Of doe een schep soda in een lege, stinkende vuilnisbak om de geuren te absorberen.

- Om je plafonds en muren grondig te reinigen of om vlekken op je tegels te verwijderen, maak je een mengsel van de helft water en de helft baksoda.

- Ook om een tapijt op te frissen, kan je baksoda gebruiken. Bestrooi het tapijt met baksoda, wrijf die goed in en laat hem een nacht inwerken. De dag erna moet je enkel nog het tapijt grondig stofzuigen.

- Met baksoda krijg je ook de pitten van een gasfornuis weer schoon. Laat ze een tijdje weken in water met baksoda en borstel ze schoon.

Baksoda en azijn

- Een afvoer kan je ontstoppen met baksoda en azijn. Giet een kopje soda in de afvoer en laat het een uur trekken. Giet er dan een kop azijn bij en laat alles een nacht weken. Zet wel een pot boven de afvoer, want er komen gassen vrij doordat de azijn met de soda gaat reageren. Spoel ’s anderendaags overvloedig met water.

- Een dof geworden gootsteen doe je weer glanzen door hem te schrobben met een mengsel van gelijke hoeveelheden baksoda en zout. Spoel hem daarna met warm water waaraan een scheut azijn is toegevoegd en wrijf hem droog met een doek.

Baksoda, citroen en azijn

f123-h-baksoda-citroen-azijn-04-19.jpg
Baksoda met citroen gemengd is ook ideaal om een oven te reinigen: dop een halve citroen in baksoda en wrijf er de vlekken mee in. Maak een papje van baksoda en water en wrijf de bodem en zijkanten ermee in. Sprenkel er wat azijnwater over (met een verstuiver) en laat het mengsel een nachtje trekken. Schuur het vet of de aanbaksels ’s anderendaags weg met een schuurspons. Normaal moet het vuil er gemakkelijker afgaan, maar als je oven helemaal een ‘mess’ was lukt er natuurlijk niets meer...

Karnemelk

Haal de karnemelk uit de koelkast om kalkaanslag op een badkuip te verwijderen. Maar het werkt ook als vlekkenverwijderaar voor textiel: schimmelvlekken en vlekken van kersen en bosbessen kan je ermee weghalen.

Olijfolie

- Een hard geworden zeemvel maak je weer soepel door het laten weken in water waaraan een eetlepel olijfolie is toegevoegd. Als je preventief wilt werken, spoel je het zeemvel na gebruik even in water met een lepel zout, dan blijft het mooi zacht.

- Ook een inox kookfornuis kan je opblinken met een scheutje olijfolie op een vochtige doek. Wrijf het daarna droog met een propje keukenpapier.

Kaneel

Een visgeur of een andere onaangename geur (bv. aangebrand) krijg je weg door een kaneelstokje in water te laten koken. Met verwarmde witte azijn lukt het ook, maar dan moet je er natuurlijk de azijngeur (die wel snel vervliegt) bijnemen...

Koffiedrab

Koffiedrab is een perfect schuurmiddel om vette smurrie weg te werken. Het werkt ook als luchtverfrisser in de koelkast, tenminste als je van koffiegeur houdt.
Ook meegenomen: het is een prima meststof voor planten die van stikstof houden zoals rozen en hortensia’s. Tegelijkertijd houdt het slakken en bladluizen weg.

Natuurlijke baby-olie

Kringen op inox krijg je weg met baby-olie. Vingerafdrukken verdwijnen met gewone olie (bv. zonnebloemolie).
Wrijf het oppervlak daarna nog eens schoon met een droge doek.

Eiwit

Een eiwit in goed heet frituurvet slorpt alle onzuiverheden op. Je hoeft je frituurolie met kruimels of klonters van paneermeel dus niet meteen weg te gooien...

De grote schoonmaakbijbel.jpgAl deze tips zijn gesprokkeld uit ‘De grote schoonmaakbijbel – Alles wat je wilt weten over poetsen, wassen strijken’ van Het Poetsbureau. Het boek is uitgegeven bij Uitgeverij Lannoo.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram