Hoe verwijder je schimmel in de badkamer?

nieuws

Bad, douche, tegelvoegen…. alles wat langdurig met water en vocht in aanraking komt, is zeer gevoelig voor schimmelvorming.

Preventief te werk gaan en schimmelvorming voorkomen, is uiteraard het beste wat je kunt doen.
Zoals bijvoorbeeld:
- de badkamer voldoende verwarmen voor het douchen zodat de waterdamp minder condenseert,
- de badkamer goed ventileren na het douchen zodat het vocht kan verdwijnen.
- de douche of het bad met de kranen na gebruik droogwrijven met je handdoek.

Heb je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch last van zwarte schimmelvlekken in je douche of op je tegels, dan kan je de aangetaste zones met deze middeltjes te lijf gaan.

Tandpasta

Je moet het niet altijd ver gaan zoeken. Een oude tandenborstel met een sliert tandpasta is ideaal om de kleine hoekjes en de smalle voegen van je bad of douche te bereiken. Voeg daaraan nog wat spierkracht toe en je bad en douche zijn weer helemaal kraaknet geschrobd. 

Azijn en natriumbicarbonaat (ook soda of zuiveringszout genoemd)

Azijn en soda zijn twee natuurlijke producten die erom bekend staan efficiënte reinigingsmiddelen te zijn en die de groei van bacteriën afremmen. 
Het handigst is om ze aan te brengen via een sprayfles die je voor twee derden vult met (warme) azijn waaraan je twee koffielepels natriumbicarbonaat toevoegt. Laat het mengsel even bruisen voor je de sprayfles dichtdraait en zet de deur of een venster open om de ruimte goed te verluchten, want het is een indringend en straf spul. Een mondmasker en handschoenen komen zeker van pas. 
Spuit het mengsel dan op de schimmelvlekken, laat een half uurtje inwerken en schrob ze daarna schoon met een hard borsteltje. Je kunt een deel azijn eventueel vervangen door een deel water of afwasmiddel.  

Gebruik je liever geen azijn, dan kan je het proberen met soda alleen. Los hiervoor 6 gram soda (natriumbicarbonaat) op in een liter heet water. Of maak een pasta die je zeer gemakkelijk kunt aanbrengen, door een paar lepels water door de soda te mengen.
Een vochtige spons in soda (of borax) deppen en daarmee de aangetaste oppervlakte schrobben is ook een mogelijkheid. 

Tea Tree olie

Etherische tea tree olie is een ander natuurlijk product dat vaak gebruikt wordt in de strijd tegen schimmels. Meng twee theelepels met circa 250 ml water in een sprayfles en spuit het goedje op het beschimmelde oppervlak. Laat het minimum een uur (liefst langer) inwerken en schrob de schimmelvlek dan weg met een (tanden)borstel. 

Bleekwater

Natuurlijke producten genieten uiteraard de voorkeur, maar bij hardnekkige gevallen bieden ze niet altijd een oplossing. Heb je een product nodig dat nog efficiënter is als schimmelverdelger, dan kan je bleekwater in de sprayfles doen, eventueel aangelengd met wat water. Check wel eerst of alle onderdelen die met het bleekwater in contact komen daartegen bestand zijn, want het verkleurt en verbleekt bepaalde materies (zoals bijvoorbeeld bepaalde soorten tegels). Zorg ook voor voldoende bescherming van je ogen, huid en luchtwegen door een beschermende bril, rubberen handschoenen en een mondmasker te dragen.
Je kunt de schimmelplekken ook deppen met een spons die in het bleekwater (al dan niet met water) is gedrenkt. Laat het bleekwater inwerken, schrob, spoel daarna met warm water en wrijf droog. 

Waterstofperoxide

Als je het grof geschut moet bovenhalen omdat alle hierboven vermelde middelen niet helpen om de schimmel te verwijderen, dan kan je het proberen met waterstofperoxide. Het is een witmakend middel en een zeer effectieve schimmelverdelger. Maak een pasta door waterstofperoxide met bloem te mengen, breng die aan op de schimmelvlek (bijvoorbeeld een voeg) en laat een nacht inwerken. Spoel dan goed af met koud water. 
Je kunt ook een sodapasta (zie punt 2.) met waterperoxide bestuiven om de schimmel los te maken. Daarna schrob je met een harde borstel en spoel je met water. 

Aceton of cellulosethinner

Schimmelvlekken op een siliconerand (bijvoorbeeld tussen bad en muur of tussen lavabo en tablet) kan je het beste verwijderen met aceton of cellulosethinner. Dep de vlekken met een watje dat werd gedrenkt in het product, spoel meteen en wrijf droog.

Bronnen:
https://radio2.be
http://www.vochtbestrijdingsnel.be
https://www.tantekaat.be
https://www.duurzaamthuis.nl


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram