Hoe verwijder je groene aanslag milieuvriendelijk en doeltreffend?

123-h-groenaanslag-verwijd-04-22.jpg

nieuws Zodra de dagen langer worden en de eerste zonnestralen piepen, begint het bij veel mensen te kriebelen om het terras en het tuinpad schoon te maken. Een vast onderdeel daarvan is de groene aanslag van de voorbije winter te lijf te gaan.

Het meest courante ‘wapen’ dat voor dit ritueel wordt ingezet is de hogedrukreiniger. Zo’n power-straal is inderdaad een heel efficiënte methode om die algenpopulatie te verwijderen, maar niet de ideale oplossing. Samen met de groene aanslag spuit je namelijk ook de toplaag, die je houten of stenen terras beschermt, beetje per beetje weg. Met een hogedrukspuit beschadig je ook de voegen en maak je poreuze materialen (zoals bijvoorbeeld natuursteen of klinkers) nog wat meer poreus waardoor ze de volgende winter nog wat extra groen gaan opslaan.

Wat zijn de alternatieven?
  • Ander grof geschut zoals bleekwater (of chloor) geeft meteen een mooi resultaat, maar dit chemisch middel is bij wet verboden voor buitengebruik omdat het schadelijk is voor alle levende organismen. Het is niet alleen nefast voor het milieu maar ook voor onze gezondheid, want het sijpelt door in de grond en komt finaal in ons drinkwater terecht.
  • Reinigingsmiddelen voor huishoudelijk gebruik - zoals waspoeder (bv. biotex), vaattabletten, sterke vetverwijderaars, azijn, natriumbicarbonaat en bruine zeep - die je een paar uur laat inwerken en daarna wegschrobt, kunnen eveneens zeer doeltreffend zijn. Maar groenexpert en landschapsarchitect Wim Collet (www.natuurlijktuinieren.be) ziet ze liever niet in de tuin. Wasmiddelen bevatten fosfaten die weggefilterd moeten worden en ook natriumbicarbonaat mag niet rechtstreeks in de riolering terechtkomen omdat het, evenals azijn, de zuurtegraad van het grondwater verstoort. Bruine zeep kan veel minder kwaad omdat het product voor 99% afbreekbaar is in de natuur, maar het blijft een indringer en een vreemde eend in het bodemleven.  
  • De beste en meest ecologische oplossing zijn producten op basis van enzymen die de groene aanslag als het ware verteren. Je moet wat geduld oefenen met deze methode, want na de behandeling duurt het 3 tot 6 weken voor het groen volledig verdwenen is, maar ze werkt langer en ze beschermt het oppervlak. Bij herhaling met de verstuiver na ca. 5 maand blijft het behandelde materiaal zelfs vrij van aanslag. Bovendien is het heel gemakkelijk om een dergelijk product aan te brengen: bij droog en zonnig weer spuit je het mooi egaal op het te behandelen oppervlak en daarna laat je de natuur haar werk doen.  Schrobben of het product wegspoelen mag zelfs niet! 

Bronnen
Weg met groene aanslag op je terras | Radio 2 
Groene aanslag verwijderen doe je zo! - De Boomdokter
Groene aanslag verwijder je simpel en makkelijk met deze tien tips - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS
Terras reinigen - Vraag het aan Liesbeth (poetsbureau.be)

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram