8 dingen die je kan doen met baking soda

dossier

Baking soda is een must in je huishouden. Het is een basisingrediënt voor schoonmaakmiddelen én gebak, maar evenzeer kan je het gebruiken voor je persoonlijke hygiëne. We geven een greep uit de vele mogelijke toepassingen.

Waarvoor kan je baking soda gebruiken?

Getty_bakingsoda_bakken_bicarbonaat_2023.jpg

© Getty Images

 1. Dankzij zijn antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen kan je baking soda gebruiken als mondwater. Voeg twee gram of een halve koffielepel baking soda toe aan 120 ml warm water en spoel je mond zoals je doet met mondwater. 
 2. Baking soda wordt vaak gebruikt als een natuurlijke deodorant om de geur van zweet te elimineren. Zweet is in feite geurloos. Het krijgt pas geur nadat het is afgebroken door bacteriën in je oksels. Deze bacteriën zetten je zweet om in zure afvalstoffen die verantwoordelijk zijn voor de kenmerkende geur. Breng wat baking soda aan onder je oksels of meng het met een beetje kokosolie, sheaboter of maïzena.
 3. Als je een kopje met baking soda vult en achterin je koelkast plaatst, kan het slechte geuren neutraliseren. Het zal de geurdeeltjes ook effectief elimineren en dus niet gewoon maskeren.
 4. Als je een half kopje baking soda toevoegt aan je normale hoeveelheid wasmiddel, kan het je wasgoed witter en schoner maken. Het is namelijk een oplosbaar zout dat kan helpen bij het verwijderen van vuil en vlekken. Wanneer baking soda oplost in water, gaat het in interactie met zuren.
 5. Baking soda werkt ook prima als keuken- of badkamerreiniger. Als je baking soda mengt met een zuur zoals citroensap of azijn, kan het de groei van schadelijke micro-organismen, waaronder schimmel of bacteriën, onder controle houden.
 6. Als je fruit en groente spoelt met baking soda, kan je pesticiden verwijderen. Uit onderzoek blijkt dat het weken van appels in een oplossing van baking soda en water gedurende 12-15 minuten bijna alle residuen van pesticiden verwijdert.
 7. Baking soda kan de roodheid en jeuk door insectenbeten verzachten. Je kan zelf een crème maken door één deel baking soda toe te voegen aan drie delen water.
 8. Baking soda kan ook helpen tegen nierziekte. Als de nieren niet meer voldoende zuur uit hun bloed kunnen verwijderen, helpt een dagelijkse dosis baking soda.

Lees ook: Gebruik zwarte zeep om witter te wassen

Het verschil tussen bakpoeder, baking soda, kristalsoda en huishoudsoda

 • Baking soda (natriumbicarbonaat) en bakpoeder zijn beide rijsmiddelen, stoffen die worden gebruikt om gebakken producten te laten rijzen. Baking soda zal in combinatie met een zuur ingrediënt en een vloeistof kooldioxide produceren, waardoor gebakken producten rijzen en luchtig worden. Bakpoeder is een volledig rijsmiddel, wat betekent dat het zowel de basis als het zuur bevat dat nodig is om het product te laten rijzen. 
 • Baking soda gebruikt men ook in recepten die ook een zuur ingrediënt bevatten, zoals wijnsteen, karnemelk of citrussap. Omgekeerd wordt bakpoeder meestal gebruikt als het recept geen zuur ingrediënt bevat, omdat het poeder al het zuur bevat dat nodig is om koolzuurgas te produceren.
 • Huishoudsoda is hetzelfde als kristalsoda, en behoort uitsluitend tot de categorie reinigingsmiddelen. Je kan er dus niet mee bakken. Het is een chemisch product waarmee je kan schoonmaken, ontvetten en ontkalken. Het is een relatief milieuvriendelijk en goedkoop alternatief voor de agressievere schoonmaakmiddelen. 

Lees ook: Ecologisch poetsen: deze natuurlijke schoonmaakproducten heb je sowieso in huis

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
https://www.healthline.com


Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram