Wat kan je doen als je kind ’s nachts blijft hoesten?
dossier
Door te hoesten probeert ons lichaam slijmen, virussen en bacteriën uit onze luchtwegen te krijgen om zo onze longen gezond te houden. Het is dus een nuttige reflex die we beter niet onderdrukken. Al kan een hoest natuurlijk wel vervelend zijn. En dan vooral die droge kriebelhoest ’s nachts die zowel je kind als jou wakker houdt. Wat je op zo’n moment kan doen om het hoesten te stoppen? Enkele tips.
Lees ook: Wat kan je doen als je baby of peuter vaak hoest?
Tips bij een droge hoest
- Luchtbevochtiger
Droge lucht verergert een droge hoest en irriteert een pijnlijke keel. Een evaporator of verdampingstoestel kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen. Kan je het percentage zien? Rond 40% is ideaal. Heb je geen toestel in huis? Dan kan je gerust ook een kommetje water op de verwarming zetten.
- Ajuin naast bed
Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is dat een ajuin een verkoudheid geneest of inkort, kan het wel helpen om de klachten ’s nachts te verminderen. De essentiële oliën erin maken de slijmen los en zorgen dat je in het geval van een verstopte neus weer vrij kan ademen. Gewoon even grof doorsnijden en in de kamer leggen… al moet je er de geur natuurlijk wel bijnemen.
- Verluchten
Zet overdag het raam open zodat de kamer goed verlucht wordt. Dagelijks 15 minuten ventileren zorgt voor een schone lucht in huis.
- Extra kussen
Gebruik een extra hoofdkussen, dat beperkt de slijmophoping achterin de keel.
- Honing
Ook een lepel honing kan hoest stillen, dat blijkt uit verschillende studies. Let wel: kindjes jonger dan 1 jaar mogen nog geen honing krijgen, agavesiroop mag wel.
- Drinken
Geef je kindje enkele slokjes water om de slijmvliezen in de luchtwegen vochtiger te houden. Vermijd sowieso melkproducten, want die zorgen net voor meer slijm in de keelholte waardoor je nog meer gaat hoesten.
- Balsem smeren
Veel mama's zweren bij een verkoudheidbalsem zoals eucalyptuscrème. Aan de voetzolen smeren (en eventueel kousjes aandoen) zou het hoesten helpen stoppen, al kan het ook helpen als je de balsem op de borst of de rug smeert.
- Zuigen
Zuigen op een suikerklontje, drop of een muntje kan ook verlichting bieden, omdat het de keel verzacht.
- Neus spoelen en neusdruppels toedienen
Bij een verkoudheid kan je best twee keer per dag het neusje spoelen met zoutwater (fysiologisch water). Je vindt fysiologisch water bij de apotheek, maar kan het ook zelf maken. Nadien kan je eventueel nog neusdruppels toedienen, bijvoorbeeld Nesivine (loopneus) of Sofrasolone (geel of groen snot). Vraag raad aan je apotheek voor gebruik.
Wist je dat jonge kinderen tot acht keer per jaar een acute luchtweginfectie kunnen hebben? In een dikke week zijn ze telkens genezen, maar de hoest blijft vaak langer aanhouden, waardoor het lijkt alsof je kindje de hele winter lang hoest.
Lees ook: Hoe moet je het neusje van een baby spoelen met fysiologisch water?
Wanneer moet je naar de dokter?
- Als je kindje jonger is dan 3 maand en blijft hoesten. Sommige virussen (RSV bijvoorbeeld) kunnen ernstige benauwdheid geven.
- Als je kindje ouder is dan 3 maand en de hoest langer dan drie weken duurt. Zo kan de dokter nagaan of er een specifieke infectie is (zoals kinkhoest). Is er sprake van een blaffende hoest en ernstige benauwdheid? Dan kan dat wijzen op valse kroep.
- Als je kindje ook andere symptomen vertoont zoals aanhoudende koorts (+3 dagen), een moeizame of piepende ademhaling, sufheid, verwardheid, lusteloosheid of ontroostbaar huilt.
Bronnen:
https://www.uza.be
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.thuisarts.nl
https://www.huisarts.nl