Waarom mogen kinderen jonger dan 1 jaar geen honing eten? | gezondheid.be

Waarom mogen kinderen jonger dan 1 jaar geen honing eten?

unsplash_honing_botulisme_2023.jpg

dossier Kinderen zijn dol op alles wat zoet is en ook bij honing likken ze hun vingers af. Toch wordt het sterk afgeraden om kinderen jonger dan één jaar honing te geven. 


Honing kan een gevaarlijke bacterie bevatten

Honing kan sporen bevatten van de bacterie Clostridium Botulinum. Deze bacterie maakt de gifstof botuline aan, wat botulisme kan veroorzaken, een ernstige voedselvergiftiging. Als een baby wordt besmet met deze bacterie via honing wordt dat infantiel botulisme genoemd. Omdat de darmen van een baby nog niet volledig ontwikkeld zijn, kan dat grote gevolgen hebben voor je kleintje, mogelijks zelfs verlamming of de dood.

Symptomen van infantiel botulisme

Als je je baby toch per ongeluk honing hebt gegeven, hoef je niet meteen te panikeren. Niet alle honing is per definitie besmet met deze bacterie. Hou je kindje de komende dagen wel goed in de gaten. Na 24-72 uur treden de symptomen op: je baby blijft huilen, verminderde (of het verdwijnen van de) eetlust, verstopping, sloomheid... Mocht je een of meerdere van deze verschijnselen bij je baby zien, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

Lees ook: Wat is botulisme?

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.rivm.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.