Wat kan je doen als je baby of peuter vaak hoest?

In dit artikel
Wat kan je doen als je baby of peuter vaak hoest?

dossier

Heeft je baby of peuter last van een (droge) hoest? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar tips of middeltjes die verlichting kunnen brengen. Maar wat werkt en wat niet? Wij zochten het uit.


Waarom hoest mijn kind?

minimi_m_kind_ziek.jpg
Een hoest kan vele oorzaken hebben.

De belangrijkste oorzaak van hoest bij kinderen is laryngitis (een keelontsteking). Het is heel kenmerkend: een zware, hese hoest in combinatie met een verandering van het stemgeluid. Vaak komt de hoest 's nachts opzetten, omdat het kindje dan neerligt. Laryngitis is een virale infectie. Behandeling met antibiotica is daarom niet nodig. Er zijn nog andere virale of bacteriële infecties die een hoest kunnen veroorzaken: griep, Covid-19, kinkhoest, mazelen, en een verkoudheid bijvoorbeeld.

Lees ook: Wat is RSV en waarom belanden zoveel kindjes met RSV in het ziekenhuis?

Bronchiale irritatie kan een droge hoest veroorzaken. Deze hoest duurt vaak lang, omdat het een vicieuze cirkel is: het kindje irriteert de bronchiën door te hoesten. Ziekten of aandoeningen van de luchtwegen, zoals allergieën, astma of de taaislijmziekte, worden gekenmerkt door een hoest die lang aanhoudt (meer dan 2 weken). Vaak gaat die ook gepaard met een piepende ademhaling.

Lees ook: Hoe gebruik je een aerosol of puffer bij je baby?

Het kan ook zijn dat de hoest een mechanische oorzaak heeft, zoals gastro-oesofageale reflux, en daarnaast bestaat er ook nog zoiets als een vocale tic, waarbij het kindje zonder medische verklaring dwangmatig gaat grommen, kuchen, hoesten, enzovoort.

Lees ook: Helpt honing tegen hoest bij kinderen?

Wat kan je doen tegen de hoest?

Door te hoesten probeert ons lichaam slijmen, virussen en bacteriën uit onze luchtwegen te krijgen om zo onze longen gezond te houden. Het is dus een nuttige reflex die we beter niet onderdrukken. Anderzijds kan een hardnekkige, aanhoudende hoest wel heel vervelend zijn. Wat kan je dan best (niet) doen?

Wat met hoestsiroop (zonder voorschrift)?

Experts raden hoestsiroop af voor kinderen onder de 6 jaar. Hetzelfde geldt trouwens voor andere antihoestmiddelen (zetpillen, zuigtabletten, oplosbare poeders, enzovoort.). Ook bij oudere kinderen en volwassenen worden regelmatig vraagtekens geplaatst bij de doeltreffendheid en veiligheid ervan, aangezien uit studies blijkt dat ze niet alleen nutteloos zijn, maar vaak ook nog ongewenste bijwerkingen hebben zoals obstipatie, misselijkheid en slaperigheid. Dit is met name het geval voor geneesmiddelen die codeïne of dextromethorfan bevatten.

Wees ook op je hoede voor zogenaamde natuurlijke producten zoals suppo’s met terpeenderivaten. Terpeenderivaten zitten in essentiële oliën van dennennaalden, tijm, eucalyptus, niaouli, kamfer, menthol, terpijn en terpineol. Die kunnen bij kinderen jonger dan 30 maanden (en kinderen met epilepsie) neurologische stoornissen veroorzaken zoals stuiptrekkingen.

Lees ook: Wat kan je doen tegen een droge hoest en slijmhoest?

Lees ook: Wat kan je doen als je kind ’s nachts blijft hoesten?

Siropen en antihistaminica zijn alleen doeltreffend in geval van hoest door een allergie. Bovendien hebben sommige van deze geneesmiddelen bijvoorbeeld verdovende of vasoconstrictieve (slagadervernauwende) werkzame bestanddelen, die niet worden aanbevolen.

Het kan dan wel verleidelijk zijn om een kind dat door de hoest maar moeilijk slaapt voor het slapengaan nog een lepel hoestsiroop te geven, maar je doet dat toch beter niet zonder eerst een arts te consulteren. Bovendien zorgen hoestsiropen er vaak voor dat de slijmen loskomen, waardoor het kindje net nog meer gaat hoesten. Geef ook zeker nooit hoestsiroop die voor volwassenen is bedoeld.

Lees ook: Wat kan je doen als je baby of kind verkouden is?

Welke huismiddeltjes werken tegen een hoest?

  • Geef je peuter regelmatig iets te drinken om te hydrateren en het slijm zachtjes te verdunnen. Vermijd zure citrussappen.
  • Net als bij een gewone verkoudheid wordt aanbevolen om de neus regelmatig te spoelen met fysiologisch water (een zoutoplossing).
  • Een tot twee theelepels gepasteuriseerde honing kan een hoest bij kinderen ouder dan een jaar verlichten. Let op: geef nooit honing aan een baby jonger dan één jaar, vanwege het risico op botulisme.
  • Agavesiroop, die minder zoet is dan honing, kan ook verlichting bieden.
  • Verlucht de kamers goed.
  • Luchtbevochtigers kunnen helpen, maar mogen alleen worden gebruikt als de regels inzake hygiëne perfect worden nageleefd (reiniging van het apparaat volgens de aanbevelingen van de fabrikant). Let op, te veel vocht kan ook schadelijk zijn.

Lees ook: Hoelang duurt een verkoudheid bij baby's en kinderen?

Wanneer moet je naar de dokter?

Ga zo snel mogelijk naar je kinderarts of huisarts als:

  • Je baby minder dan 3 maanden oud is
  • Je baby jonger is dan 6 maanden en de hoest gepaard gaat met koorts van meer dan 38°C
  • Je kind ouder is dan 6 maanden en meer dan 3 dagen koorts heeft of 40°C
  • De hoest hardnekkig is en langer aanhoudt dan een week.
  • Je kind zich duidelijk niet goed voelt (gebrek aan eetlust, braken, spugen, pijn, enz.)
  • Er sprake is van een piepende of krakende ademhaling
  • Je kind klaagt over een zere keel (risico op angina pectoris)
  • Je kind een blafhoest heeft, en de stem hees is

Bel de hulpdiensten of ga naar de spoedafdeling van het ziekenhuis als:

  • Je peuter plotseling heel hard begint te hoesten: er kan een vreemd voorwerp in de luchtwegen vastzitten
  • Je kind duidelijk moeite heeft met slikken of ademhalen
  • De algemene toestand van uw baby snel verslechtert
  • De hoest bijzonder luid, blaffend of hees is met ademhalingsmoeilijkheden (het kan in dit geval ook op valse kroep gaan).


Bronnen:

https://www.centreantipoisons.be
https://www.domusmedica.be
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.ema.europa.eu

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram