Wat kan je doen tegen een droge hoest en slijmhoest?

In dit artikel
Wat kan je doen tegen een droge hoest en slijmhoest?

dossier

Hoest wordt vaak veroorzaakt door een (virus)infectie van de luchtwegen, door de aanwezigheid van slijm, rook, stof, droge lucht of door een allergie. Meestal is een behandeling niet nodig, maar een hoest kan wel vervelend zijn. Zeker 's nachts. 

Lees ook: Honing bestrijdt hoest beter dan geneesmiddelen

Soorten hoest

  • Productieve hoest komt vaak voor bij een verkoudheid en is bedoeld om slijm of andere vreemde deeltjes te verwijderen. Het is dus een nuttige bescherming, omdat anders de ademhaling zou worden bemoeilijkt. Onderdruk het hoesten daarom niet met geneesmiddelen. De oorzaak van een productieve of slijmhoest is vaak een verkoudheidsvirus of griepvirus.
  • Bij niet-productieve hoest (ook kriebel-, prikkel- of droge hoest genoemd) worden geen slijm of andere deeltjes opgehoest. Deze hoest wordt meestal veroorzaakt door een virus, maar ook hooikoorts, luchtvervuiling, rook of koude kunnen het hoesten uitlokken.

Lees ook: Welke klachten kunnen wijzen op astma?

Tips tegen hoest

  • Veel drinken geeft tijdelijk verlichting.
  • Je kan beter niet roken. Ook rokerige ruimtes vermijd je het best.
  • Zorg voor een goede ventilatie.
  • Zuigen op een snoepje of dropje kan de hoest al een stuk verminderen.
  • Bij een droge hoest is het raadzaam om de vochtigheid van de lucht te verhogen (bijvoorbeeld door bakjes met water aan de radiatoren te hangen).
  • Net als bij een gewone verkoudheid wordt aanbevolen om de neus regelmatig te spoelen met fysiologisch water (een zoutoplossing).
  • Een tot twee theelepels (gepasteuriseerde) honing kan een hoest verlichten. Let op: geef nooit honing aan een baby jonger dan één jaar, vanwege het risico op botulisme. Agavesiroop, die minder zoet is dan honing, kan ook verlichting bieden.
  • Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is dat een ajuin een verkoudheid geneest of inkort, kan het wel helpen om de klachten ’s nachts te verminderen. De essentiële oliën erin maken de slijmen los en zorgen dat je in het geval van een verstopte neus weer vrij kan ademen, en dat een hoest gaat liggen. Gewoon even grof doorsnijden en in de kamer leggen… al moet je er de geur natuurlijk wel bijnemen.

Lees ook: Wat kan u doen tegen kriebelhoest?

Hoestsiroop

123-hoest-allerg-4-15.jpg
Alleen als het slijm niet los wil komen of als de hoest zo storend is dat het slapen onmogelijk maakt, is een behandeling aangewezen.
Hoestwerende middelen voor productieve hoest raadt men doorgaans af. Gebruik eventueel een kruidensiroop of een verzachtende hoest- of tijmsiroop. Vermijd alleszins hoestsiropen die verschillende actieve stoffen bevatten om de hoestprikkel te remmen (bv. anticholinergica, H1-antihistaminica). Ze hebben geen voordelen ten opzichte van preparaten met slechts één bestanddeel en kunnen ook ongewenste effecten hebben.
Vóór de leeftijd van 1 jaar zijn hoestsiropen af te raden, en ook bij oudere kinderen moet men het gebruik beperken, zeker de middelen die fenothiazinederivaten, dextromethorfan en noscapine bevatten.
Bij een hinderlijke niet-productieve hoest, kan je eventueel een siroop op basis van codeïne, dextromethorfan of folcodine gebruiken.

Lees ook: Helpt honing tegen hoest bij kinderen?

Wanneer naar de dokter?

Raadpleeg een arts als de hoest langer dan drie weken aanhoudt zonder dat je verkouden bent, als de hoest gepaard gaat met benauwdheid of piepen (zeker bij mensen met astma of chronische bronchitis), wanneer je gelijktijdig ook koorts hebt, wanneer de hoest gepaard gaat met hevige, stekende pijn of als je bloederig slijm ophoest. Ook als je vermoedt dat er sprake is van een aandoening zoals een longontsteking, hartaandoening of reflux, maak je het best een afspraak bij de dokter.

Lees ook: Acute hoest bij kinderen kan 25 dagen duren

Bronnen:
https://www.henw.org
https://www.webmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram