Waarom is ademen door je neus gezonder?

dossier

Wist je dat de manier waarop je ademt een aanzienlijke invloed kan hebben op je energieniveau, stressniveau en algemeen welzijn? “Door bewust te schakelen van een mondademhaling naar een neusademhaling en je uitademing te vertragen, kun je de weg naar een gezonder en meer ontspannen leven inslaan,” vertelt hartcoherentietherapeut Katrien Geeraerts, auteur van het boek ‘Blijven ademen’. 

Lees ook: Disfunctioneel ademen: wat zijn de symptomen van verkeerd ademen?

“Terwijl veel mensen gewend zijn om door hun mond te ademen, is neusademhaling een essentieel en vaak onderschat aspect van een gezonde ademhaling.”

Lees ook: Ademhalingsoefening tegen stress

6 voordelen van ademen door je neus

Getty_neusademhaling_ademen_meditatie_2023.jpg

© Getty Images

  • Luchtzuivering: Een van de meest opvallende voordelen van neusademhaling is het vermogen om de lucht te zuiveren voordat deze onze longen bereikt. De neus is voorzien van kleine haartjes en slijmvlies dat stofdeeltjes, allergenen, bacteriën en virussen kan opvangen en vasthouden voordat ze dieper in de luchtwegen kunnen doordringen. Dit helpt ons lichaam om schadelijke indringers te filteren en kan het risico op luchtweginfecties verminderen.
  • Bevochtiging en verwarming van de lucht: De neus helpt bij het bevochtigen en verwarmen van de ingeademde lucht voordat deze de longen bereikt. Droge lucht kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken en kan bijdragen aan ademhalingsproblemen, vooral bij mensen met astma of allergieën. Neusademhaling zorgt ervoor dat de lucht de juiste temperatuur en vochtigheid heeft voordat deze in de longen terechtkomt, waardoor het ademhalingscomfort wordt verbeterd.
  • Verhoogde zuurstofopname: Wanneer we door de neus ademen, wordt de luchtstroom geleidelijk en regelmatig gereguleerd. Dit resulteert in een diepere (middenrif) ademhaling en een efficiëntere zuurstofopname.  
  • Verbeterde bloeddruk en hartslag: Neusademhaling helpt de bloeddruk en de hartslag te reguleren. Wanneer we door de neus ademen, activeren we het parasympathische zenuwstelsel (de rempedaal), dat het lichaam in een rustige en ontspannen toestand brengt. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en het handhaven van een gezondere cardiovasculaire functie.
  • Betere slaapkwaliteit: Neusademhaling speelt een cruciale rol in de kwaliteit van de slaap. Mensen die 's nachts door hun mond ademen, kunnen last hebben van snurken en slaapapneu, wat kan leiden tot slaapstoornissen en vermoeidheid overdag. Door neusademhaling te bevorderen, kan de kwaliteit van de slaap verbeteren, wat op zijn beurt de algehele gezondheid en welzijn ten goede komt. Daarom raad ik steeds aan om gedurende de nacht je mond dicht te tapen. Hiervoor bestaan speciaal ontwikkelde tapes die je gedurende de nacht op je mond kan plakken waardoor je verplicht bent om terug met je neus te leren ademen. Indien de tape 's nachts niet lukt, kan je gedurende de dag af en toe je mond eens toeplakken (achter je computer in een concentratie, of tijdens het kijken naar een spannende film).
  • Mondgezondheid verbeteren: Mondademhaling kan leiden tot uitdroging van het slijmvlies in de mond, wat het risico op tandbederf en tandvleesaandoeningen kan verhogen. Als je door je neus ademt, behoudt de mond zijn natuurlijke vochtigheid en blijven de tanden en het tandvlees gezonder.

Lees ook: Juist ademen: hartcoherentie als antwoord op stress, burn-out en hyperventilatie

Hoe overschakelen naar neusademhaling?

  1. De overgang van mond naar neus: De eerste stap naar meer energie en minder stress is om je ervan bewust te worden of je door je mond of door je neus ademt. Hoe adem je ‘s nachts, overdag, of tijdens bepaalde activiteiten zoals winkelen of wandelen? Het bewust worden van deze momenten is cruciaal. De neus is namelijk ontworpen om te ademen, niet je mond. Het biedt talloze voordelen voor je gezondheid.
  2. Verleng je uitademing: De volgende stap is om dagelijks een paar minuten de tijd te nemen om je uitademing bewust te vertragen in vergelijking met je inademing. Neem een rustige ademteug in via je neus en verleng vervolgens je uitademing gecontroleerd door de neus.

Lees ook: Betere ademhaling is een betere gezondheid

Mouth taping bij het sporten

Wist je dat verschillende professionele sporters hun mond dichtplakken tijdens het trainen? ‘Mouth taping’ zou namelijk zorgen voor:

  • Verbeterde sportprestaties: Oefenen met de mond dichtgeplakt dwingt sporters om door hun neus te ademen, wat de sportprestaties zou kunnen verbeteren. Men denkt dat neusademhaling gunstiger is tijdens het sporten, omdat het de kooldioxidetolerantie verbetert en uitdroging vermindert, wat kan bijdragen aan betere prestaties.
  • Verhoogde rode bloedcellen: Trainen met de mond dichtgeplakt zou een toestand van verminderde zuurstof kunnen simuleren, waardoor het aantal rode bloedcellen toeneemt. Hierdoor wordt het lichaam een efficiëntere krachtpatser wanneer het later tijdens wedstrijden of reguliere trainingen wordt blootgesteld aan normale zuurstofniveaus.


Lees ook: Hartcoherentietherapeut Katrien Geeraerts: ‘Zet je wandeling in je planning’

Katrien Geeraerts organiseert geregeld lezingen rond mentale veerkracht. Welke sprekers wanneer langskomen en waarover ze het hebben, zie je in dit overzicht. 

Bronnen:
https://www.blijvenademen.be
https://www.washingtonpost.com


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram