Wat kan je zelf doen tegen snurken?

123-vr-slapen-nacht-wakker-11-17.jpg

dossier

Snurken is een probleem van alle leeftijden, maar naarmate je ouder wordt nemen de decibels vaak toe. Hebben jij of je partner last van het snurken, dan zijn de volgende tips misschien wel de oplossing. 

Lees ook: Verschillende gradaties van snurken

Lees ook: Wat is de oorzaak van snurken bij vrouwen en wat kan je doen?

8 tips tegen snurken

  1. Slaap op je zij in plaats van op je rug. Als je op je rug slaapt, zakken je tongbasis en zacht verhemelte naar de achterwand van je keel, wat een trilgeluid veroorzaakt. Gebruik eventueel een kussen dat je lichaam ondersteunt.
  2. Met een verstopte neus, door een verkoudheid bijvoorbeeld, zal je vaker snurken. Open je neusgangen dus door ze te spoelen met een zoutwateroplossing of neusspray, neem een warme douche alvorens je naar bed gaat of gebruik een neusstrip.
  3. Probeer gewicht te verliezen, zeker als het snurken begonnen is sinds je bent aangekomen. Meer vet rond je nek en dikkere wanden van de keelholte zorgen er namelijk voor dat je gemakkelijker zal snurken.
  4. Drink in de vier tot vijf uur voordat je naar bed gaat geen alcohol. Alcohol vermindert de spierspanning achterin je keel, waardoor je gaat snurken.
  5. Stop met roken. Roken irriteert je keel waardoor ze opzwelt. Ook zal je neus sneller verstopt raken.
  6. Doe mond- en keeloefeningen: beweeg je tong en andere delen van je mond systematisch, zodat de spieren in tong, verhemelte en keel sterker worden.
  7. Gebruik een mandibulair repositieapparaat (MRA). Dat is een mondbeugel die tijdens het slapen de onderkaak lichtjes naar voren brengt. Zo krijgt de bovenste luchtweg meer ruimte en neemt het snurken af.
  8. Een variant op dit toestel is een tongklem of tongstabilisator. Dit apparaat houdt de tong op zijn plaats, zodat ze niet in de keel kan vallen.

Lees ook: Snurken: oorzaken en behandelingen

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.sleepfoundation.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram