Verschillende gradaties van snurken

In dit artikel
Verschillende gradaties van snurken

dossier

In het beste geval betekent snurken louter een aanslag op de trommelvliezen. Anderzijds kan snurken duiden op slaapapneu, een aandoening met mogelijks ernstige gevolgen. We zetten de drie gradaties naast elkaar.

Lees ook: Wat is de oorzaak van snurken bij vrouwen en wat kan je doen?

1: primair snurken

In deze fase is er enkel geluidshinder, al is dat een probleem op zich. De nachtrust van je partner kan eronder lijden en de jouwe misschien ook als je wordt gewekt. Het probleem is alleszins van sociale aard en kan oppervlakkig worden opgelost met behulp van oordopjes of aparte slaapplaatsen.

Lees ook: De link tussen snurken en type 2 diabetes

2: ‘ademhalen door een rietje’

Als de luchtweg verder vernauwt, belandt de snurker in fase 2: het Upper Airway Resistence Syndrom (UARS). Aangezien ademhalen moeilijker wordt, maakt men de vergelijking met ademhalen door een rietje. Het hart en de longen draaien op volle toeren tijdens de slaap, wat de kwaliteit van de slaap aantast en vermoeidheid kan veroorzaken.

Lees ook: Snurken: oorzaken en behandelingen

3: slaapapneu of ademstilstand

Getty_snurken_apneu_slaap_nacht_2023.jpg

© Getty Images

In fase 3 zal de luchtweg verder vernauwen, wat kan leiden tot apneu of obstructief slaapapneusyndroom (OSAS). De luchtwegen geraken een bepaalde tijd volledig of gedeeltelijk geblokkeerd. Het lichaam reageert hierop en zal (half) ontwaken. Zo zal iemand met slaapapneu tientallen keren per nacht wakker worden, waardoor hij overdag erg moe kan zijn. 

De vermoeidheid bij slaapapneu kan ernstige gevolgen hebben: het concentratievermogen kan verminderen, er is meer kans op hart- en vaatziekten en de levensverwachting daalt. Wie slaapapneu vermoedt, maakt het best een afspraak bij de huisarts.

Lees ook: Wat is slaapapneu en hoe kan je het voorkomen en behandelen?

Bronnen:
https://uzgent.be
http://www.snurken.info
https://www.news-medical.net


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram