De link tussen snurken en type 2 diabetes

123m-snurken-bed-slapen-27-1-21-1.jpg

nieuws Studies tonen aan dat er een verband is tussen snurken en hart- en vaatziekten, cerebrovasculaire en andere aandoeningen, maar het zou ook een indicator zijn van het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes

Af en toe of vaak snurken
Een Chinees team wilde dit aspect grondiger onderzoeken. De wetenschappers analyseerden gegevens van ongeveer 50.000 mensen, van wie bijna evenveel mannen als vrouwen, allemaal niet-diabetisch, met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar bij aanvang van de studie. Gedurende zo’n zeven jaar vulden de deelnemers op geregelde tijdstippen een gedetailleerde vragenlijst in over hun levensstijl en gezondheidstoestand, en ondergingen zij regelmatig medische onderzoeken.

Het resultaat: de incidentie van diabetes type 2 (T2D) bleek hoger te zijn in het geval van occasioneel snurken, en vooral in het geval van frequent snurken. Dit was zo voor beide geslachten, en het verband werd opvallend sterker naarmate de leeftijd vordert.

Lees ook: Wat is prediabetes en wat kan je er zelf aan doen?

Oorzakelijk verband?
Dr. Joseph Miller (International Journal of Medicine) merkt op: "Hoewel deze studie het iets beter doet dan andere vanwege de grote omvang en de aanpak op basis van goed gestructureerde databases, kunnen we nog niet met zekerheid stellen dat er een oorzakelijk verband is tussen snurken en diabetes. Om te ontdekken op welke manier de twee zaken met elkaar verbonden zijn, moet onder andere de link tussen leeftijd en snurken nader worden onderzocht, net als thema’s als slaapapneu en algemene vermoeidheid.”

Lees ook: Mogelijke fysieke oorzaken van vermoeidheid

Bronnen:

https://bmjopen.bmj.com
https://www.researchgate.net

bron: BMJ Open (https://bmjopen.bmj.com)

Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram