De link tussen snurken en type 2 diabetes

Laatst bijgewerkt: augustus 2021
123m-snurken-bed-slapen-27-1-21-1.jpg

nieuws Studies tonen aan dat er een verband is tussen snurken en hart- en vaatziekten, cerebrovasculaire en andere aandoeningen, maar het zou ook een indicator zijn van het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes

Af en toe of vaak snurken
Een Chinees team wilde dit aspect grondiger onderzoeken. De wetenschappers analyseerden gegevens van ongeveer 50.000 mensen, van wie bijna evenveel mannen als vrouwen, allemaal niet-diabetisch, met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar bij aanvang van de studie. Gedurende zo’n zeven jaar vulden de deelnemers op geregelde tijdstippen een gedetailleerde vragenlijst in over hun levensstijl en gezondheidstoestand, en ondergingen zij regelmatig medische onderzoeken.

Het resultaat: de incidentie van diabetes type 2 (T2D) bleek hoger te zijn in het geval van occasioneel snurken, en vooral in het geval van frequent snurken. Dit was zo voor beide geslachten, en het verband werd opvallend sterker naarmate de leeftijd vordert.

Lees ook: Wat is prediabetes en wat kan je er zelf aan doen?

Oorzakelijk verband?
Dr. Joseph Miller (International Journal of Medicine) merkt op: "Hoewel deze studie het iets beter doet dan andere vanwege de grote omvang en de aanpak op basis van goed gestructureerde databases, kunnen we nog niet met zekerheid stellen dat er een oorzakelijk verband is tussen snurken en diabetes. Om te ontdekken op welke manier de twee zaken met elkaar verbonden zijn, moet onder andere de link tussen leeftijd en snurken nader worden onderzocht, net als thema’s als slaapapneu en algemene vermoeidheid.”

Lees ook: Mogelijke fysieke oorzaken van vermoeidheid

Bronnen:

https://bmjopen.bmj.com
https://www.researchgate.net


bron: BMJ Open (https://bmjopen.bmj.com)


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram