Wanneer slaapt een baby door?

minimi_baby_slaap.jpg

dossier

Veel kersverse ouders zouden een bom geld neerleggen om na enkele slopende weken eens van een deftige nachtrust te genieten. Dus hier komt de vraag van één miljoen: wanneer slaapt een kindje door? We vroegen het aan slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams.





“In theorie telt zes uur slaap als ‘doorslapen’, maar ouders kijken natuurlijk uit naar het moment waarop hun zoon of dochter de klok rond slaapt. Wanneer dat is, hangt af van kindje tot kindje, maar vanaf 4 maand kán het, vanaf 6 maand is het realistisch en vanaf 9 maand kan het zeker. Je hebt ook unicornverhalen van baby’s die al na enkele weken doorslapen, maar dat is zeker niet de norm.”


Lees ook: Zo leg je een kindje veilig te slapen in een eigen kamer

Wat als het kindje ’s nachts nog steeds een flesje drinkt?

“Vanaf 6 maand raad ik aan om het aantal nachtvoedingen af te bouwen naar maximum 1 keer. Als het kindje ouder is dan 9 maand, dan kijken we of de nachtvoeding geen gewoonte is geworden en in de meeste gevallen is dat wel zo. Vaak denken ouders dat het kindje honger had, omdat hij de aangeboden melk drinkt, maar dat is een misconceptie. De maag is leeg genóeg, maar dat wil niet zeggen dat het kindje is wakker geworden van de honger.”

Lees ook: Helpt een droomvoeding om je baby te laten doorslapen?

Hoe kan je de nachtvoeding afbouwen?

“Bij borstvoeding laat je het kindje telkens een tweetal minuten minder lang drinken, en bij flesvoeding maak je telkens een kleiner flesje klaar. Het is belangrijk om daarbij telkens te kijken naar hoeveel honger het kindje heeft als het wakker wordt. Als hij ’s morgens gemakkelijk nog een uur kan wachten op z’n melk of misschien het flesje maar deels leegdrinkt, wil dat zeggen dat de nachtvoeding niet meer nodig is.”

Lees ook: Slaapcoach: Is je baby geen goede slaper? Probeer wakkertijden

Kan je zelf nog iets doen om je baby te ‘leren’ doorslapen?

“Let wel, het is normaal dat een baby ’s nachts wakker wordt. Wij worden ook verschillende keren wakker, maar we vallen terug in slaap en zijn er ons dus niet van bewust. Kijk maar eens op je Fitbit ’s morgens (lacht). Je kindje heeft ook zulke momenten tijdens de slaap, maar als hij niet geleerd heeft om zelfstandig in slaap te vallen, wordt hij volledig wakker en gaat hij huilen. Meestal is dat het moment waarop je hem te drinken geeft, terwijl dat dus eigenlijk niet nodig is.

Sommige kindjes hebben last van FOMO.

Werken aan slaapassociaties is de eerste stap. Dat wil zeggen dat je kindje niet afhankelijk mag zijn van iets of iemand om de slaap te vinden. Een tutje bijvoorbeeld. In het begin hebben baby’s een grote zuigreflex en dan kan een tutje helpen om ze te sussen, maar vanaf 4 maand wordt het een verslaving. Op dat moment neem je beter het tutje weg, anders ontstaat er een associatie, en aangezien een kindje op die leeftijd z’n tutje nog niet zelf kan ‘bedienen’, moeten de ouders ’s nachts continu die tut geven. Nu, een tutdoekje of knuffeldoekje waar de speen aanhangt, kan het kindje ook helpen om zelf sneller de tut te vinden. Zo’n doekje mag wel pas vanaf 6 maand. Andere associaties kunnen zijn: wandelen, wiegen, op de borst leggen...”

Lees ook: Met deze hulpmiddelen en tips leert je kindje makkelijker doorslapen

Is een avondritueel belangrijk?

“Absoluut. Bij dutjes overdag ook trouwens. Wij hebben ook rituelen: tanden poetsen, ontschminken, pyjama aandoen… Zo weet ons brein dat het bijna tijd is om te slape. Als je bij een baby dezelfde handelingen uitvoert voor het slapen gaan, kan hij zich ontspannen en zich mentaal voorbereiden. De overgang is dan minder abrupt. Praat rustig, neem de prikkels weg, doe het slaapzakje aan… Sommige kindjes beginnen te huilen als het avondritueel start. Eigenlijk is dat een goed teken, want dat wil zeggen dat hij wéet dat het bijna slaaptijd is. Dat hij op die manier reageert, heeft dus meer te maken met de persoonlijkheid van het kindje dan met jouw inspanningen. Zie het als een vorm van FOMO (Fear of missing out, red.): in een donkere kamer gaan liggen is minder leuk dan bij jou te zijn. In dat geval start je beter al iets vroeger met het ritueel zodat hij wat meer tijd heeft om te wennen aan het idee, en zich erbij kan neerleggen.”

Letterlijk en figuurlijk.

Je vindt Snugglesanddreams ook op Facebook en Instagram.

Lees ook: Slaapcoach: 'Een goed slaapritueel kan veel slaapproblemen vermijden'

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram