Slaapcoach: 'Een goed slaapritueel kan veel slaapproblemen vermijden'
dossier Nathalie Schittekatte startte in 2019 als slaapcoach onder de naam Snuggles and Dreams en hielp ondertussen honderden gezinnen aan een betere nachtrust. Je kan veel problemen vermijden met een vast slaapritueel, zo blijkt. Maar hoe ziet dat er dan uit?
Wat is een slaapritueel?
Lees ook: Slaapcoach Nathalie over dutjes: waar, hoeveel en hoelang?
Een slaapritueel voor baby's en kinderen
"Snel in de woonkamer een slaapzakje aandoen en naar bed brengen, volstaat meestal niet. Je baby moet de tijd krijgen om zich te ontspannen. Een voorbeeld van een goed slaapritueel: naar de slaapkamer van je baby gaan, zijn kleertjes uitdoen, zijn luiertje verschonen, zijn pyjama en slaapzakje aandoen, zijn knuffeldoekje toestoppen, zijn melkvoeding geven, nog een liedje zingen en dan rustig in bedje leggen. Jullie ritueel kan er natuurlijk anders uitzien, maar belangrijk is vooral dat alles rustig en sereen verloopt, zodat je baby in de juiste mindset kan komen."
Lees ook: Slaapcoach: Is je baby geen goede slaper? Probeer wakkertijden
Lees ook: Slaapregressie: als je kindje plots slecht slaapt
Tips voor een goed slaapritueel
"Ouders merken soms dat hun baby net onrustiger in plaats van rustiger lijkt te worden tijdens het slaapritueel. Vooral in de leeftijdscategorie 5-7 maanden zie ik dit regelmatig. Dit wil eigenlijk zeggen dat je baby perfect zijn slaapritueeltje herkent, maar moeite heeft met die overgang van spelen naar slapen. Het kan zijn dat je baby in dat geval een iets langer of licht gewijzigde routine nodig heeft. Experimenteer en kijk wat er beter werkt in jullie situatie. Er zijn ook baby’s die áltijd even huilen wanneer ze in hun bedje worden gelegd. Dat heeft vooral te maken met hun persoonlijkheid en het feit dat ze even moeten ontprikkelen door te huilen, voordat ze zich kunnen ontspannen en zich kunnen overgeven aan de slaap. Dat is niet leuk voor de ouders, maar als je baby minder dan 10 minuten huilt, is er doorgaans niets aan de hand en is het dus eerder een manier om tot rust te kunnen komen. De meeste baby’s groeien hier vanzelf wel uit met ouder worden."
Lees ook: Met deze hulpmiddelen en tips leert je kindje makkelijker doorslapen
Meer info op www.snugglesanddreams.com. Nathalie heeft ook een boek uit met babyslaaptips: 'Slaap baby slaap'.