Slaapcoach: 'Een goed slaapritueel kan veel slaapproblemen vermijden'

In dit artikel
Slaapcoach: 'Een goed slaapritueel kan veel slaapproblemen vermijden'

dossier Nathalie Schittekatte startte in 2019 als slaapcoach onder de naam Snuggles and Dreams en hielp ondertussen honderden gezinnen aan een betere nachtrust. Je kan veel problemen vermijden met een vast slaapritueel, zo blijkt. Maar hoe ziet dat er dan uit?

Lees ook: Slaapcoach Nathalie: “Vaak denken ouders dat moeilijke nachten erbij horen, maar dat hoeft niet zo te zijn.”

Wat is een slaapritueel?

123-baby-slapen-fopspeen-tuut-04-16.jpg
“Het is iets wat je zelf wellicht dagelijks, onbewust doet. Je gaat naar je slaapkamer, je verwijdert je make-up, doet je pyjama aan, poetst je tanden, gaat nog eens naar het toilet en kruipt in bed. Door de vertrouwdheid van deze reeks handelingen, maken je lichaam en je brein zich klaar om naar ‘rustmodus’ over te schakelen en zo makkelijker in slaap te vallen. Ook voor baby's is zo’n ritueel heel belangrijk. Ik raad aan om hier al op jonge leeftijd mee te starten, zodat je baby zich makkelijker mentaal kan voorbereiden op bedtijd."

Lees ook: Slaapcoach Nathalie over dutjes: waar, hoeveel en hoelang?

Een slaapritueel voor baby's en kinderen

"Snel in de woonkamer een slaapzakje aandoen en naar bed brengen, volstaat meestal niet. Je baby moet de tijd krijgen om zich te ontspannen. Een voorbeeld van een goed slaapritueel: naar de slaapkamer van je baby gaan, zijn kleertjes uitdoen, zijn luiertje verschonen, zijn pyjama en slaapzakje aandoen, zijn knuffeldoekje toestoppen, zijn melkvoeding geven, nog een liedje zingen en dan rustig in bedje leggen. Jullie ritueel kan er natuurlijk anders uitzien, maar belangrijk is vooral dat alles rustig en sereen verloopt, zodat je baby in de juiste mindset kan komen."

Lees ook: Slaapcoach: Is je baby geen goede slaper? Probeer wakkertijden

"Naarmate je baby ouder wordt, neemt het belang van een goed slaapritueel ook overdag toe, dus dan adviseer ik om ook voor dutjes een slaapritueeltje te hebben. Dit mag natuurlijk korter zijn dan ’s avonds, maar ook hier is het belangrijk dat je kind de mogelijkheid krijgt om tot rust te komen. Voor dutjes kan je hiermee starten van zodra je baby overdag in zijn kamertje slaapt, ik adviseer om hier doorgaans mee te starten vanaf de leeftijd van 2 maanden. Niet dat vanaf dan élk dutje in het kamertje moet doorgaan, maar het is een goed moment om ermee te starten en meer en meer dutjes in het kamertje te laten doorgaan, telkens voorafgegaan door een slaapritueel." 

Lees ook: Slaapregressie: als je kindje plots slecht slaapt

Tips voor een goed slaapritueel

"Ouders merken soms dat hun baby net onrustiger in plaats van rustiger lijkt te worden tijdens het slaapritueel. Vooral in de leeftijdscategorie 5-7 maanden zie ik dit regelmatig. Dit wil eigenlijk zeggen dat je baby perfect zijn slaapritueeltje herkent, maar moeite heeft met die overgang van spelen naar slapen. Het kan zijn dat je baby in dat geval een iets langer of licht gewijzigde routine nodig heeft. Experimenteer en kijk wat er beter werkt in jullie situatie. Er zijn ook baby’s die áltijd even huilen wanneer ze in hun bedje worden gelegd. Dat heeft vooral te maken met hun persoonlijkheid en het feit dat ze even moeten ontprikkelen door te huilen, voordat ze zich kunnen ontspannen en zich kunnen overgeven aan de slaap. Dat is niet leuk voor de ouders, maar als je baby minder dan 10 minuten huilt, is er doorgaans niets aan de hand en is het dus eerder een manier om tot rust te kunnen komen. De meeste baby’s groeien hier vanzelf wel uit met ouder worden."


"Ik geef nog graag mee dat in heel wat gezinnen even televisie kijken bij het slaapritueeltje hoort. Ik raad ouders toch aan om daarmee op te letten, aangezien beeldschermen net voor bedtijd, het inslapen en vast slapen ’s nachts in de weg kunnen staan. Het is namelijk moeilijker voor ons brein om melatonine, het slaaphormoon dat we nodig hebben om goed te kunnen slapen, te kunnen aanmaken als er net naar de tv of tablet werd gekeken. Probeer schermtijd dus te vermijden in het uur dat voorafgaat aan de bedtijd. Ook voor volwassenen trouwens: leg je telefoon liefst meteen op je nachttafeltje. Nog even scrollen bezorgt je allemaal extra prikkels die je wel kan missen net voor bedtijd."

Lees ook: Met deze hulpmiddelen en tips leert je kindje makkelijker doorslapen

Meer info op www.snugglesanddreams.com. Nathalie heeft ook een boek uit met babyslaaptips: 'Slaap baby slaap'.

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram