- dossierWat zijn de symptomen van uitdroging bij baby en kind?
- dossierKind naar kinderdagverblijf of crèche: 7 tips
- dossierHoe herken je autisme bij baby’s en kleuters?
- dossierSlaapcoach: Is je baby geen goede slaper? Probeer wakkertijden
- dossierHoe kan je je (ongeboren) baby en kinderen beschermen tegen hormoonverstoorders?
Slaapcoach Nathalie over dutjes: waar, hoeveel en hoelang?
dossier
Hoe belangrijk zijn dutjes in het slaapschema van een baby of kind? We vroegen het aan slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams.
“Heel belangrijk. Als baby’s geen dutjes doen, zijn de wakkertijden te lang en zijn ze oververmoeid tegen dat ze ’s avonds in hun bedje kruipen. Om ondanks die vermoeidheid te kunnen blijven functioneren, maakt het lichaam meer cortisol aan, dat is het stresshormoon, waardoor het kindje nog veel moeilijker in slaap valt. Bij peuters en kleuters kan zich dat uiten in hyperactiviteit. Ouders denken soms dat een kind niet moe is, omdat hij nog volop aan het rondrennen is, maar eigenlijk zorgt dat stresshormoon ervoor dat hij in overdrive gaat.
Lees ook: Factchecker: maakt suiker kinderen echt hyperactief?
Lees ook: Mag je een kindje wakker maken?
Lees ook: Slaapcoach: Onderbroken nachten? Werk aan de slaapassociaties
Heb je slaaptips voor baby’s die maar korte dutjes doen?
“Sommige mensen denken dat het parkmobieltje rust brengt, maar dat dient net om je baby te leren kijken en kleuren te helpen ontdekken. Als je wil dat je kindje slaapt, neem je beter alle prikkels weg. Vanaf 8 weken kennen baby’s het verschil tussen dag en nacht. Biologisch is dat zo geregeld. Je mag dus gerust je kleintje ook overdag in een pikdonkere kamer leggen slapen. Onbewust voelt hij aan dat het nog dag is en hij zal dus niet aan z’n nacht beginnen. Vanaf vier maanden is het zelfs belangrijk om de dutjes in een donkere kamer te laten doorgaan. Daar zijn geen prikkels, en bovendien wordt het slaaphormoon enkel aangemaakt als het donker is. Een dutje in de woonkamer heeft dus een minder herstellende waarde dan een dutje in bed.”
Je vindt Snugglesanddreams ook op Facebook en Instagram.
Lees ook: Slaapcoach: 'Een goed slaapritueel kan veel slaapproblemen vermijden'
Lees ook: Wanneer slaapt een baby door?