Mag je een kindje wakker maken?

123-M-baby-slaap-11-07-22.jpg

dossier

Mensen zeggen weleens: ‘Never wake a sleeping baby’. Maar is dat wel zo? We vroegen het aan onze vaste  slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams. “Er zit wel wat waarheid in, maar er zijn zeker ook uitzonderingen.”


Lees ook: Slaapcoach Nathalie: “Vaak denken ouders dat moeilijke nachten erbij horen, maar dat hoeft niet zo te zijn.”

Newborns

“Newborns die goed slapen overdag, moeten ook soms wakker gemaakt worden. Zij hebben intrinsiek een bepaald aantal voedingen nodig, en als ze die overdag niet nemen, zullen ze er ’s nachts om vragen. Wanneer ze dus overdag door een voeding heen zouden slapen, raad ik aan om de baby wakker te maken zodat hij deze voeding niet ’s nachts hoeft in te halen.”

Lees ook: Slaapcoach Nathalie over dutjes: waar, hoeveel en hoelang?

Lees ook: Slaapcoach: Onderbroken nachten? Werk aan de slaapassociaties

Baby’s

“Ook bij iets oudere kindjes kan het nodig zijn om ze wakker te maken. Als het ochtenddutje bijvoorbeeld twee uur duurt en je opmerkt dat hij daardoor in de namiddag maar heel kort slaapt. Misschien slaat hij zelfs zijn tweede dutje over? In zo’n geval krijg je een te lange wakkertijd in de namiddag, waardoor hij oververmoeid raakt. Het lichaam gaat dan meer cortisol aanmaken, dat is een stresshormoon dat ons onder andere wakker en alert houdt, maar er ook voor zorgt dat het moeilijker is om in slaap te vallen bij bedtijd. Door het ochtenddutje in te korten, zal het namiddagdutje dus kwalitatiever zijn, wat voor een betere balans zal zorgen in de dagen en voor meer rust zal zorgen 's nachts."

Lees ook: Met deze hulpmiddelen en tips leert je kindje makkelijker doorslapen

Vroege vogels

“Er zijn ook kindjes die ’s ochtends heel vroeg aan de dag willen beginnen en die dan ‘s middags drie uur slapen. Zij halen eigenlijk de ‘schade’ in van vroeg op te zijn, dus ook in zo’n situatie kan je beter je kindje wakker maken, met het oog op een betere nachtrust. Als ik met gezinnen werk, proberen we de slaapgewoontes zo aan te passen dat de dag niet voor 6.30 uur start.”

Lees ook: Wat als je kind te vroeg wakker wordt?

Je vindt Snugglesanddreams ook op Facebook en Instagram.

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram