De 13 leukste babynamen geïnspireerd door feministen

dossier 'Alle meisjes aan de macht!' Niet alleen een leuk liedje, maar ook het motto van veel feministen door de jaren heen. En hoe kunnen we onze eigen dochters beter voorbereiden op een leven vol girlpower, dan door ze te vernoemen naar een heldin van het feminisme?

1. Frida

babynamen feministen Frida Kahlo maakte prachtige schilderijen over vrouwen die geen enkel onderwerp schuwden. Ze was ook een van de eerste vrouwen die openlijk met genderstereotiepen speelde. Geen slecht voorbeeld voor jouw kleintje.

2. Amelia

Amelia Earhart was de eerste vrouwelijke piloot die de Atlantische oceaan overstak en ze was de eerste persoon die de grote oceaan overvloog. En dat deed ze helemaal solo. Een indrukwekkende vrouw dus.

3. Ada

Ada Lovelace was de dochter van de bekende dichter Lord Byron, maar ze volgde niet in zijn literaire schoenen. Ze studeerde wiskunde en was de eerste die besefte dat een 'analytische machine', een computer dus, meer kon dan enkel berekeningen maken. Ze was ook de maker van het eerste computerprogramma.

4. Sally

babynamen feministen Sally Ride was de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte. Ze was ook de eerste lesbische ruimtevaarder en ze heeft zeven boeken geschreven over de ruimte, speciaal voor kinderen. Zo wou ze hen aanmoedigen om ook wetenschapper te worden.

5. Audre

Audre Lorde is een geroemd auteur en een bekende strijder voor vrouwenrechten. Daarnaast ging ze ook actief de strijd aan tegen racisme en richtte ze scholen op over heel de wereld.

6. Cleo

Wanneer je Cleopatra zegt, denk je automatisch aan piramides, bergen goud en een zwartharige vrouw die verkoeling krijgt toegewaaid door een hoop bodes met palmbladeren. Maar vergeet niet dat Cleopatra op haar 18 jaar aan het hoofd van een gigantisch rijk stond en zorgde voor (tijdelijke) vrede tussen Egypte en het Romeinse rijk.

7. Coco

babynamen feministen Coco Chanel maakte als eerste een tweedelig maatpak voor vrouwen. Praktisch en mooi. Daarom wordt ze door velen als feministe beschouwd.

8. Florence

Dat ze de grondlegger van verpleegkunde is, weet iedereen. Maar weinigen weten dat Florence Nightingale ook een feministe was. Florence moest trouwen met een baron en huisvrouw worden. Dat weigerde ze en ze ging studeren. Dat lijkt nu heel normaal, maar in 1820 had een vrouw maar één taak.

9. Isadora

Isadora Duncan was de eerste persoon die echt choreografieën maakte voor het vrouwelijke lichaam. Haar dansers droegen geen korsetten of schoenen, zo konden ze optimaal bewegen. Zo werd de moderne dans geboren.

10. Maya

babynamen feministen Maya Angelou is misschien wel een van de meest invloedrijke dichteressen uit de laatste eeuw. Ze schreef over gelijke rechten voor iedereen en over de schoonheid van de vrouw. Zoals ze zelf ooit zei: 'Ik ben een feminist. Ik ben nu al een tijdje een vrouw dus het zou stom zijn om niet aan mijn eigen kant te staan.'

11. Tatyana

Tatyana Fazlalizadeh maakt prachtige straatkunst. Veel van haar werken draaiden rond de problematiek van intimidatie op straat. Ook geen slecht voorbeeld voor jouw dochtertje, lijkt ons.

12. Emmeline

Emmeline Pankhurst. Je kent haar naam misschien niet, maar het is dankzij haar dat vrouwen vandaag stemrecht hebben. Dank je wel!

13. Marie

babynamen feministen Marie Stopes vocht in het begin van de twintigste eeuw al voor het recht op abortus en opperde dat kinderen een recht en geen plicht waren. Een vrouw met ballen dus.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram