Droge huid en eczeem bij baby en kind

dossier

Een droge huid bij kinderen voelt ruw aan en kan schilfertjes, huidscheurtjes en kleine puistjes veroorzaken. Bij baby’s lijkt het alsof de droge huid loslaat, alsof je kindjes vervelt. Wat veroorzaakt die droge huid, wat is het verschil met eczeem, en wat kan je eraan doen?
 

Oorzaak droge huid bij baby en kind

Getty_baby_drogehuid_voetjes_2024.jpg

© Getty Images / droge huid op het voetje van een baby

Het gebruik van warm water en zeep verwijdert de natuurlijke oliën van onze huid. Onze talgklieren kunnen die oliën herstellen, maar krijgen daar helaas niet altijd de tijd voor. Zaken als wasverzachter maken het alleen maar erger, en daar is een jonge huid vaak niet tegen opgewassen. 
Ook een plotselinge ‘aanval’ op de huid kan droogheid veroorzaken, zoals nieuwe kleren dragen die niet eerst zijn gewassen, het gebruik van een nieuwe zeep of badschuim, of een nieuw wasmiddel.

Lees ook: 3 natuurlijke middeltjes tegen de droge hoofdhuid van je baby

Wat doen tegen droge huid bij kind?

  • Hydrateer de huid met een vette zalf. Die vind je bij de apotheek. Breng de zalf tweemaal per dag aan tot de huid er weer gezond uitziet. Nadien volstaat het om de zalf slechts nu en dan te gebruiken.
  • Bij baby’s kan je badolie gebruiken. Vermijd een washandje, en was je kindje met je handen. Tweemaal een badje per week is overigens voldoende. Zorg dat het water niet warmer is dan 37 graden. Na het badje kan je de huid best droogdeppen (niet wrijven) en breng ten slotte een hydraterende crème aan om de huid te voeden.
  • Ga voor katoenen kleding en beddengoed, vermijd stoffen die kunnen irriteren als ze rechtstreeks op de huid zitten, zoals nylon of wol.
  • Vervang je wasverzachter door natuurazijn. Dat heeft niet alleen hetzelfde effect, maar is ook goedkoper en zou ook beter kunnen zijn voor je wasmachine. De geur verdwijnt, geen paniek.
  • Was nieuwe kleding en beddengoed altijd voor een eerste gebruik.
  • Verlucht de kamer geregeld. In de zomer kan airconditioning de huid uitdrogen en in de winter doet de verwarming hetzelfde. Probeer je kindje te kleden naargelang de weersomstandigheden. 

Lees ook: Pityriasis alba: eerst rode of roze vlekken op de huid, daarna witte

Verschil droge huid en eczeem

Getty_eczeem_kind_2024.jpg

© Getty Images / eczeem aan de elleboog

Kinderen met een atopische of eczeemhuid hebben ook een droge huid, maar kinderen met een droge huid hebben niet altijd een atopische huid. Het verschil is dat een droge huid meestal veroorzaakt wordt door externe factoren, terwijl eczeem doorgaans het gevolg is van interne factoren, zoals een allergie (koemelkallergie, allergie voor huisstofmijt…). Ook problemen met filagrine kan eczeem veroorzaken. Dat eiwit speelt een belangrijke rol bij de opbouw van de huid, en wordt gevormd uit histidine. Als histidine opraakt door bijvoorbeeld stress of ziekte, blijft er minder over voor de vorming van filagrine. Ten slotte kan eczeem ook erfelijk zijn.

Symptomen van eczeem zijn droge, schilferige, rode vlekken. Bij heel jonge kinderen komen die vooral voor op de wangen, maar ze kunnen ook opduiken op de borst, rug en ledematen. Bij oudere kinderen zijn vooral de elleboogplooien, knieholtes, polsen en enkels gevoelig voor eczeem. Bij tieners of volwassenen kan eczeem ook optreden aan de binnenkant van de ellebogen en knieën, in de nek, op het gezicht en op de handen, en eventueel op de intieme delen. Eczeemplekken veroorzaken opvallend veel jeuk.

Lees ook: Eczeem: oorzaken, symptomen en behandeling

Lees ook: Hoe wordt atopisch eczeem behandeld?

Wat doen tegen eczeem bij kind?

Naast de tips die je hierboven las, zijn er ook nog andere zaken die je kan doen:

  • Bij nat eczeem (rode, glanzende huid, bijvoorbeeld in nekplooi) kan je best eerst een uitdrogende behandeling toepassen. Ook die vind je bij de apotheek.
  • Je kan de aanmaak van filagrine stimuleren door voedsel te eten dat rijk is aan histidine, zoals kip, zalm, noten, zaden, eieren, paddenstoelen, bananen en ander fruit. In geval van een tekort aan histidine kan het supplement L-histidine hulp bieden.
  • Eventueel kan medicatie op voorschrift nodig zijn, zoals een zalf met cortisone of antibiotica.
  • Probeer stresssituaties zoveel mogelijk te vermijden.

Lees ook: Welke soorten eczeem zijn er?

Lees ook: Hoe je huid beschermen bij eczeem?

In het boek van Dr Caroline De Bruyn 'Help, mijn kind is ziek' vind je nog veel meer tips om droge huid en eczeem voorkomen en te genezen, zoals welke sprays en zalven je kan gebruiken en welke middeltjes zeker af te raden zijn.


Bron:

'Help, mijn kind is ziek! Alles over hoe kinderziekten herkennen, genezen en voorkomen'
Dr. Caroline De Bruyn
Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram