Geslacht baby: zijn online zelftest betrouwbaar?

In dit artikel
Geslacht baby: zijn online zelftest betrouwbaar?

dossier

Easy DNA, eGenderTest... Via internet kan je DNA-tests bestellen om al vroeg in de zwangerschap het geslacht van je baby te ontdekken. Maar hoe betrouwbaar zijn deze tests?

Lees ook: Wanneer kan je op een echo het geslacht zien?

Lees ook: Nub-theorie: Zo kan je het geslacht zien op een echo

123_minimi_dpni_niptest.jpeg
De tests, die te koop zijn voor honderd of tweehonderd euro, afhankelijk van hoe snel je resultaat wil, werken volgens hetzelfde principe als de gekende NIP-test: zoeken naar de aanwezigheid van het Y-chromosoom in het DNA van het bloed van de moeder. Als die aanwezig is, verwacht je een jongen en anders is het een meisje. Houd er wel rekening mee dat deze analyse niet mogelijk is bij een meerlingzwangerschap.

Lees ook: Het geslacht van een baby zien op een echo ‘via de onderkant’

Ontdek het geslacht van je baby vanaf 8 weken zwangerschap

Een aantal jaar geleden ontwikkelde een team van Braziliaanse onderzoekers een soort vroege NIP-test die enkel bedoeld was om het geslacht van een baby te bepalen door middel van een druppel bloed op de vingertop. Deze tests, die destijds om bio-ethische redenen veel kritiek kregen, beloven 98% betrouwbaarheid vanaf 6 weken zwangerschap (8 weken zwangerschap als je telt van je laatste menstruatie). Voor de eGenderTest bijvoorbeeld, prik je in je vingertop tot kleine bloeddruppeltjes zich vormen. Die leg je op een vloeiblad, dat je opstuurt naar het lab, waarna je het resultaat ontvangt. Het Belgische bedrijf EasyDNA doet net hetzelfde, vanaf 10 weken zwangerschap, maar op basis van een bloedmonster dat je zelf via een venapunctie afneemt (prikken in een ader met een holle naald). 

Lees ook: Zo kan je het geslacht van een baby al tijdens de zwangerschap raden

Zijn deze tests betrouwbaar?

Bij de eGender-test bestaat het risico op besmetting door vreemd DNA bij het hanteren van het materiaal, wat het resultaat zou kunnen vervalsen. Voor de test met een traditioneel bloedmonster zoals bij EasyDNA is de betrouwbaarheid hoger, omdat de procedure hetzelfde is als voor een traditionele NIP-test en het risico van DNA-besmetting beperkt is.

Hoe dan ook is het belangrijk om te onthouden dat er een foutenmarge is. Om zeker te zijn, kan je beter wachten op de uitslag van de NIP-test.

Lees ook: Misselijk tijdens de zwangerschap: meer kans op een meisje?

Bronnen:
https://easy-dna.be
https://www.egendertest.com

auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram