Zo kan je het geslacht van een baby al tijdens de zwangerschap raden

minimi_geslacht_babykleertjes_jongensmeisjes.jpg

dossier

Naast de nub-theorie zijn er nog verschillende methodes en trucjes die je kan toepassen om het geslacht van een ongeboren kindje te voorspellen. Uiteraard zijn ze wetenschappelijk niet waterdicht, maar als je telkens hetzelfde resultaat bekomt, is er misschien wel iets van aan?


1. Het geslacht van grote broers/zussen

"Als de eerste twee kinderen van een gezin jongens zijn, is er een kans van 75 procent dat het derde kind ook een jongen wordt", zegt de legende. Idem wat meisjes betreft.  

2. De Chinese kalender

De beroemde Chinese kalender, die al honderden jaren wordt gebruikt, voorspelt het geslacht van de toekomstige baby aan de hand van de maand waarin de bevruchting plaatsvond en hoe oud je was op dat moment. Let wel: deze methode gaat uit van de Chinese jaartelling, een maankalender dus. Op deze en deze website kan je de data die je nodig hebt berekenen.

3. De ring

Neem een ring, bind hem aan een touwtje en houd hem hangend boven de buik van de moeder. Als de ring cirkels maakt, is het een meisje. Als hij lijnen trekt, is het een jongen.

4. De vorm van de buik

Dit is de bekendste mythe: als de vrouw ‘hoog en puntig’ draagt, is het een jongen. Eerder ‘laag en rond’, dan wordt het een meisje.

5. Goestingskes

Nog een veel voorkomende manier om het geslacht te voorspellen: als je zin hebt in zout of zuivel, dan verwacht je een ventje. Zin in zoet en fruit? Dan krijg je een meisje.  

6. Misselijkheid

Als de aanstaande moeder ziek is als een hond in het eerste trimester, is het een meisje. Minder last van misselijkheid? Dan wordt het een jongen.

7. Haarlijn van oudere kinderen

Waarschijnlijk een van de mafste methoden om het geslacht van een toekomstig kind te raden: afgaan op het haar van de oudere kinderen in een gezin. Als de kruin naar rechts draait, is het een meisje. Als het haar naar links draait, is het een jongen. En als je dan toch de coupe bestudeert: als het haar achter in de nek van het kind een punt vormt, zal het volgende kind van het andere geslacht zijn. Is de haarlijn in de nek recht is, dan wordt het een kindje van hetzelfde geslacht.

8. De linea nigra

In veel gevallen kan je het geslacht gewoon aflezen. Letterlijk, dankzij de linea nigra, dat is de verticale ‘zwangerschapsstreep’ die veel zwangere vrouwen krijgen op hun buik. Loopt die lijn van je schaamstreek tot je navel, dan wordt het een meisje. Loopt de lijn verder, dan krijg je een meisje.

9. Het libido

Volgens de legende is een laag libido tijdens de zwangerschap een teken dat er een jongetje op komst is. Een hoog libido zou een meisje voorspellen.

10. De maan

Om te weten te komen of je een kleine jongen of een klein meisje verwacht, kan je er ook een maankalender bijhalen, om te zien hoe de maan stond op het moment van conceptie. Vond de bevruchting plaats tussen nieuwe maan en volle maan (als de maan een omgekeerde C vormt), dan is het een meisje. Vormde de maan een C ), dan is het een jongen.

Lees ook: Factchecker: Worden meer kindjes geboren bij volle maan?

11. Mood

Sommigen zijn ervan overtuigd dat de psychologische toestand van de zwangere vrouw rechtstreeks verband houdt met het geslacht van de baby. Hoe meer moodswings, hoe groter de kans op een meisje, klinkt het.

12. Urine

Voor wie wanhopig is: vang je ochtendurine op in een potje. Is die ondoorzichtig geel van kleur? Dan zou je een meisje mogen verwachten. Eerder licht en glanzend? Dan wordt het een jongen. Nog eens dubbelchecken? Strooi dan wat zuiveringszout (baking soda) in het potje. Als de urine borrelt en schuimt, is het een jongen. Gebeurt er nauwelijks iets? Dan krijg je een meisje. En dan heb je ook nog de koelkasttruc: zet je plaspotje 24 uur in de frigo. Is de urine opvallend donkerder nadien? Dan wordt het een meisje.

Lees ook: Het geslacht van een baby zien op een echo ‘via de onderkant’

Lees ook: Wanneer kan je op een echo het geslacht zien?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram