Zwangerschapsmoodswings: wanneer komen ze en wat doe je eraan?

In dit artikel
Zwangerschapsmoodswings: wanneer komen ze en wat doe je eraan?

dossier Het klassieke beeld van zwangerschapsmoodswings of stemmingswisselingen: hormonale vrouwen die zichzelf niet meer zijn en hun emoties totaal niet meer onder controle hebben. Maar wanneer komen die moodswings juist voor en wat doe je eraan? 

Neem een hormonale disbalans steeds serieus. Op het moment dat je zwanger wordt, nemen vooral je hormonen (oestrogeen en progesteron) enorm toe. Je oestrogeen is tijdens een zwangerschap wel 1000 keer hoger dan wanneer je niet zwanger bent. Logisch dat je je dan af en toe niet helemaal jezelf voelt?

Het eerste trimester

De eerste hormoonpiek doet zich voor in de eerste weken van je zwangerschap, wanneer je lichaam en hormonen hard aan het werk gaan om alle vitale organen van je baby te maken. De hoeveelheid oestrogeen neemt in deze weken enorm toe, waardoor je vooral tussen de 6 en 10 weken veel last kan hebben van moodswings en moeheid. Ook kan je je in deze fase erg emotioneel en chagrijnig voelen.

123_m_vrouw_zwanger_moe_rusten_slapen.jpg

Het laatste trimester

De tweede piek in moodswings doet zich aan het einde van de zwangerschap voor, als je lichaam zich aan het voorbereiden is op de bevalling. In deze laatste weken zal je soms merken dat het lastig is om je nog te concentreren op gesprekken en dat je vooral bezig bent met de komst van je baby. Nesteldrang en stress hebben een grote invloed op je gesteldheid en veroorzaken moodswings.

Wat te doen tegen moodswings?

Door de enorme veranderingen in je lichaam zijn moodswings niet altijd te voorkomen. Maar door een combinatie van hormonale schommelingen, stress en moeheid komen ze sneller tot uiting.

  • Probeer daarom goed en veel te slapen.
  • Doe desnoods overdag een dutje.
  • Eet gezond en eet op meerdere momenten per dag (dus vaker dan 3 maaltijden op een dag).
  • Blijf bewegen. Een dagelijkse wandeling doet wonderen.
  • Praat met je partner en probeer hem uit te leggen dat je soms ook niet helemaal begrijpt hoe je je voelt.
  • Boek een ontspanningsmassage als je je niet lekker voelt
  • Schrijf je in voor een ontspannende yogales voor zwangere vrouwen, of een andere zwangerschapscursus naar keuze
  • Wees niet te streng voor jezelf. Er groeit nieuw leven in je waar jij verantwoordelijk voor bent. Dat mag soms zeker even meer dan genoeg zijn!


Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram