Wanneer kan je op een echo het geslacht zien?
dossier
Van zodra je ontdekt dat je zwanger bent, begin je te speculeren over het geslacht van je kindje. Wist je dat het geslacht al vroeg in de zwangerschap te zien is op een echo? Als we de verschillende theorieën mogen geloven tenminste...
6-8 weken: de Ramzi-theorie
Echoscopist Saad Ramzi Ismail gelooft dat je het geslacht al heel vroeg kan ontdekken, door te kijken op welke plek in de baarmoeder de placenta zich ontwikkelt.
Zie je op een inwendige echo een lichte, langgerekte vlek rechts in de baarmoeder? Dan zou je een jongen krijgen. Ligt die vlek links in de baarmoeder? Dan verwacht je een meisje. Bij een uitwendige echo geldt net het omgekeerde: ligt de lichte vlek rechts? Dan krijg je een meisje. Links? Dan wordt het een jongen.
Hoewel de uitvinder van de theorie meldt dat die voor 97% accuraat is, is deze methode nooit wetenschappelijk bewezen. Integendeel, ze wordt eerder als onbetrouwbaar beschouwd. Sowieso is de Ramzi-theorie slechts ‘bruikbaar’ tot 8 weken zwangerschap, want dan gaat de baarmoeder sneller groeien en gaat ook de placenta van plaats veranderen.
Enkele voorbeelden van de Ramzi-theorie:
12-13-14 weken: de nub-theorie
In het begin van de zwangerschap, tot ongeveer 9 weken, hebben zowel meisjes als jongens een klein uitsteekseltje tussen hun benen, dat later uitgroeit tot de clitoris of de penis. In het Engels heet dat bobbeltje een nub. Rond 12 weken zwangerschap kan de ‘nub-theorie’ het geslacht voorspellen door de hoek van de nub te bestuderen. Om een relatief betrouwbare voorspelling te doen, moet je baby’tje wel in profiel liggen, zodat de hoek van de nub goed zichtbaar is. De nub-theorie heeft een veel betere reputatie dan de Ramzi-theorie wat betrouwbaarheid betreft.
Lees ook: Het geslacht van een baby zien op een echo ‘via de onderkant’
16-20 weken
Vanaf 16 weken kan je gynaecoloog op de echo het geslacht van je baby zien. Veel artsen kiezen er echter voor om het geslacht pas mee te delen op de 20 weken echo, omdat ze dan 100 % zeker zijn van hun stuk. Tegen dan heb je trouwens ook al lang het resultaat van de NIPT.
Lees ook: Wat kan je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid en braken?