12 weken zwanger

In dit artikel
12 weken zwanger

dossier

Op het einde van deze week is het eerste belangrijke deel van de zwangerschap voorbij. Vanaf nu is de kans op aangeboren afwijkingen en op een miskraam aanzienlijk kleiner. Als je veel last hebt gehad van zwangerschapskwaaltjes, dan is er nu hoop op beterschap.

Rond 12 weken staat de tweede zwangerschapscontrole en de eerste echografie op het programma.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de tweede zwangerschapscontrole?

Mama tijdens week 12

  • Rond 12 weken verlaat de baarmoeder het bekken en groeit verder in de buik (intra-abdominaal). De baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een pompelmoes. Daardoor wordt het misschien wat moeilijker om je broek of rok te sluiten.Tijdens je bezoeken aan de verloskundige wordt de groei van je baarmoeder in de gaten gehouden. Hierbij wordt de lengte tussen het samenkomen van je linker- en rechterschaambeen en de rand van de baarmoeder gemeten. Dit wordt de fundushoogte genoemd. In het eerste trimester bevindt de bovenrand van de baarmoeder zich dicht bij het schaambeen. Rond week 12 komt je baarmoeder daaronder vandaan en begint meer en meer te groeien. Je kan je baarmoeder nu trouwens goed voelen. Ga plat op je rug liggen en druk voorzichtig met je vingers net boven je schaambeen. De harde rand die voelt als een bal is de bovenkant van je baarmoeder.
  • De hoeveelheid vruchtwater neem snel toe. Het vruchtwater heeft verscheidene functies: het beschermt tegen schokken van buitenaf, het helpt een constante omgevingstemperatuur voor de baby te handhaven en bevordert de ontsluiting op het moment van de bevalling.
  • Je begint nu meer vocht vast te houden. Naarmate de zwangerschap vordert, neemt het totale volume lichaamswater progressief toe. Voor 30 weken wordt deze toename verklaard door het water dat nodig is voor de bloedvolumetoename en de ontwikkeling van de foetus. Na 30 weken gaat zich in het lichaam een overvloed aan vocht opstapelen, voornamelijk in het gelaat, de benen en de handen. In 40 procent van de normaal verlopende zwangerschappen komt een vochtopstapeling voor
  • Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van spataderen. Bestaande spataderen kunnen tijdens de zwangerschap ook toenemen. Spataderen kunnen erg vervelend en esthetisch storend zijn. Ze kunnen pijn, een zwaar vermoeiend gevoel in de benen en nachtelijke kuitkrampen veroorzaken, ze kunnen jeuken, de huid kan rood en schilferig worden…
  • Veel toekomstige moeders gaan zich vanaf nu beter voelen. Dat komt doordat de hoeveelheid zwangerschapshormoon (HCG) vanaf nu minder wordt. De misselijkheid en de vermoeidheid worden minder en je energie komt stilaan terug. Je stemmingen zullen minder vlug wisselen en je zal minder emotioneel zijn.
  • Daarentegen kan je nu last krijgen van verstopping. Dat komt omdat je darmen langzamer werken. Daarnaast kan je baarmoeder je darmen wat wegdrukken. Veel drinken en een vezelrijke voeding (zoals volkorenproducten, groenten en fruit) kunnen helpen. Ook voldoende lichaamsbeweging is belangrijk.
  • Meer vaginale afscheiding vanaf week 12 is heel normaal tijdens de rest van je zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door de verhoogde hoeveelheid oestrogeen dat de slijmvliezen stimuleert.

  • Tijdens de zwangerschap moet je je tanden goed verzorgen. Door hormoonschommelingen heb je namelijk meer kans op ontstoken tandvlees. Omdat het bloedvolume in je lichaam toeneemt, kan je tandvlees gevoeliger zijn en bloeden bij het poetsen of flossen. Dit lijkt misschien verontrustend, maar het is helemaal normaal. Blijf gewoon zoals altijd je tanden poetsen en flossen, maar doe het wat voorzichtiger.
  • Je huid kan rond deze tijd door de zwangerschap wat veranderen, doordat de talgklieren meer vet afscheiden. Je haar kan daardoor ook wat sneller vet zijn. De tepelhof, de huid rond de tepel, kan wat donkerder van kleur worden.
  • Tijdens de zwangerschap groeien je nagels sneller. Ze kunnen ook iets omhoog komen van het nagelbed en wat brozer worden. Het kan helpen om de nagelriemen te masseren met olie.
  • Tegen het einde van deze week mag je normaal stoppen met het slikken van foliumzuur.

unsplash_lach_vrouw_tanden_vrolijk.jpg

Je baby tijdens week 12

De foetus is op dit moment ongeveer 8-9 cm groot en weegt rond de 14-15 gram. In de afgelopen drie weken is je baby in lengte meer dan verdubbeld.

  • Het gezichtje begint steeds meer menselijke vormen aan te nemen. De oogjes zijn naar hun definitieve plaats aan de voorkant van het gezichtje verhuisd, en zijn dag en nacht dicht. De oogleden beschermen het oog dat volop aan het ontwikkelen is. Onder het tandvlees worden de eerste melktanden gevormd. Ook de stembanden beginnen te ontwikkelen.
  • De hersenstructuur is nu volledig gevormd, maar de hersenen moeten natuurlijk nog verder groeien. De schedelbeenderen zijn nog niet verbonden met elkaar. In de komende weken zet de ontwikkeling van de hersenen zich voort.
  • In de armpjes en beentjes worden de botjes steeds steviger. Er vormt zich ook beenmerg waaruit de bloedcellen worden gevormd. De handen en voeten hebben nu losse vingers en tenen. Op de vingertjes en teentjes verschijnen kleine nageltjes. De armpjes en beentjes kunnen net als het hoofdje worden bewogen. De kans is groot dat de foetus al op zijn duim zuigt en met zijn handen kan grijpen. Af en toe gaapt hij en rekt hij zich ook uit.
  • Ook de wervelkolom en de ribbenkast zijn steviger geworden.
  • Het hartje klopt al enkele weken. Bij je volgende zwangerschapscontrole zal je het waarschijnlijk voor de eerste keer horen. De huisarts of verloskundige gebruikt daarvoor een doptone. Dat is een soort microfoon die op de buik wordt geplaatst. Het hartje klopt veel sneller dan dat van jou, ongeveer 120 slagen per minuut. Een emotioneel moment. Wees niet teleurgesteld als je nog niets hoort: soms is de twaalfde week nog iets te vroeg.
  • De foetus leert slikken en vruchtwater drinken. De darmpjes werken al een beetje en je baby zal deze week zijn eerste glucose (suiker) opnemen uit het vruchtwater.
  • De baby beweegt nu volop in het vruchtwater, maar het kan nog een tijdje duren voor je dit voelt.
  • Rond deze periode start ook de urineproductie van je baby. Vanaf zestien weken levert hij een flinke bijdrage tot de hoeveelheid vruchtwater.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram