Herken jij de fysieke kenmerken van een depressie?

123-psy-depress-moe-5-2.jpg

nieuws

De emotionele symptomen van een depressie zijn voor de meeste mensen bekend terrein, maar er bestaan ook heel wat fysieke symptomen waarmee we niet zo goed vertrouwd zijn.

Veel mensen die lijden aan een depressie hebben bijvoorbeeld last van chronische pijn. En die zit niet ‘tussen de oren’, want een depressie kan wel degelijk veranderingen in je lichaam teweegbrengen. Het kan bijvoorbeeld je verteringsproces vertragen waardoor je maagproblemen krijgt.

Het probleem is dat deze fysieke symptomen zich ook in andere omstandigheden manifesteren en daarom worden ze niet meteen aan het mentale probleem gelinkt en worden mensen met een depressie er ook niet voor behandeld. Zelfs dokters zijn er zich soms niet van bewust dat een mentale ziekte aan de oorsprong ligt van de klachten van hun patiënt.

Wat zijn die fysieke symptomen?


Een depressie is blijkbaar gerelateerd aan het niet behoorlijk functioneren van het zenuwnetwerk of de zenuwbanen die de hersenzones waar emotionele informatie verwerkt wordt, met elkaar verbinden. Sommige van die netwerken verwerken ook informatie die met het voelen van fysieke pijn te maken heeft. Daarom zijn er tal van experten die denken dat iemand met een depressie pijn eventueel anders ervaart dan een niet-depressieve persoon.

 Elke vorm van chronische pijn kan erger worden:

• Hoofdpijn komt vaak voor. Als je al last had van migraine dan kan die erger aanvoelen wanneer je depressief wordt.

• Rugpijn

• Spierpijn en gewrichtspijn

• Pijn in de borst. Het kan natuurlijk ook een alarmsignaal zijn voor een ernstig hart-, maag-, of longprobleem, maar bij een depressie kan het ongemak groter worden.

Spijsverteringsproblemen.
Door een depressie kan je je misselijk voelen. Of je kunt diarree krijgen of net voortdurend geconstipeerd raken.

Uitputting en vermoeidheid: hoeveel je ook slaapt, je voelt je moe en afgemat. Je raakt met moeite uit je bed ’s morgens en functioneert niet behoorlijk.

Slaapproblemen: sommige depressieve mensen slapen niet goed, worden veel te vroeg wakker of kunnen de slaap niet vatten wanneer ze naar bed gaan. Anderen slapen dan weer veel meer dan normaal.

Verandering in eetlust en gewicht: sommige depressieve mensen verliezen hun eetlust en vermageren. Andere hebben dan weer zin in bepaalde soorten voedsel, koolhydraten bijvoorbeeld, en komen bij.

Duizeligheid of overmoedig zijn.

Wat doe je eraan?


Praat erover met je arts. Vaak verdwijnen die fysieke symptomen ook met de behandeling of de medicatie voor je depressie. Maar in sommige gevallen heb je extra medicijnen nodig, een slaapmiddel of een angstremmer bijvoorbeeld, om goed te kunnen slapen en tot rust te komen.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram