Glucosesensor: wat is het en hoe werkt het?

dossier

Een glucosesensor is een innovatief hulpmiddel dat continu de bloedsuikerspiegel meet zonder de noodzaak van herhaaldelijke vingerprikken. Deze technologie wordt vooral gebruikt door mensen met diabetes type 1 of 2, maar wint ook aan populariteit bij mensen zonder diabetes die hun bloedsuikerspiegel willen monitoren, bijvoorbeeld om af te afvallen. 

Lees ook: Is suiker de oorzaak van diabetes?

Wat is een glucosesensor?

Getty_glucosesensor_2025.jpg

© Getty Images / glucosesensor

Een glucosesensor is een klein apparaat met een dunne naald of filament dat onder de huid wordt ingebracht – meestal op de bovenarm of buik – en zo de glucosewaarde in het onderhuidse weefsel meet. Dit stelt gebruikers in staat om real-time gegevens te monitoren en de data te analyseren.

Glucosesensor voor Continue Glucose Monitoring

De sensor meet de glucosewaarde in de interstitiële vloeistof (vocht tussen de cellen in het onderhuids weefsel), niet direct in het bloed. De sensor stuurt deze gegevens naar een gekoppeld apparaat, zoals een smartphone, waar de gebruiker grafieken en trends kan volgen. Sommige sensoren moeten regelmatig gekalibreerd worden door een vingerprik om de nauwkeurigheid te waarborgen. 

Intermittent Scanning CGM (is-CGM)

Bij deze vorm van glucosemonitoring is er geen continue dataweergave; de gegevens worden pas zichtbaar na een handmatige scan via een smartphone of lezer. Hoewel de FreeStyle Libre 2 wel alarmen kan geven bij hoge of lage glucosewaarden, moet je dus nog steeds de sensor scannen om de exacte waarde te zien. Dit systeem wordt ook wel Flash Glucose Monitoring (FGM) genoemd. De FreeStyle Libre 2 is een voorbeeld van een is-CGM.

Realtime CGM (rt-CGM)

Bij rt-CGM wordt de glucosewaarde continu en automatisch bijgewerkt naar een gekoppeld apparaat, zoals een smartphone. Dit systeem biedt real-time inzicht zonder dat de gebruiker hoeft te scannen. Voorbeelden van rt-CGM zijn Dexcom One en Medtronic Guardian. Deze systemen geven ook automatisch alarm bij te hoge of te lage glucosewaarden en zijn vooral handig voor mensen die behoefte hebben aan constante glucosebewaking. Sommige CGM-systemen kunnen worden gekoppeld aan een insulinepomp. Hierdoor kan de insulinepomp de insulinedosering direct aanpassen op basis van de actuele glucosewaarde. Dit wordt een 'closed loop'-systeem genoemd.


Sommige nieuwe generaties smartwatches beginnen glucosemonitoring aan te bieden, maar deze technologie is nog in ontwikkeling en minder betrouwbaar dan traditionele CGM-systemen.

Glucosesensor voor afvallen

Een groeiende trend is het gebruik van glucosesensoren door niet-diabetici om inzicht te krijgen in bloedsuikerreacties na maaltijden. Hoewel sommige gebruikers rapporteren dat ze hierdoor gezondere keuzes maken, ontbreekt er nog wetenschappelijk bewijs dat dit effectief helpt bij gewichtsverlies. Het continu monitoren van glucose kan echter bewustwording creëren over het effect van voedingsmiddelen op de bloedsuikerspiegel.

Voordelen van een glucosesensor

  • Continue controle zonder vingerprikken (al kan een vingerprik soms wel nog nodig zijn om te dubbelchecken of te kalibreren)
  • Realtime inzicht in bloedsuikerschommelingen
  • Alarmen bij te hoge of te lage waarden
  • Gegevensopslag voor trendanalyse
  • Gebruiksgemak door koppeling met apps
  • Mogelijkheid om patronen te herkennen, zoals pieken na maaltijden
  • Verbeterde controle bij diabetesmanagement, waardoor hypo- en hyperglycemieën sneller worden gedetecteerd

Lees ook: Hyperglycemie: symptomen te hoge bloedsuikerspiegel

Lees ook: Hypoglycemie (hypo): symptomen, oorzaken en behandelingen

Nadelen van een glucosesensor

  • Een kwartier vertraging: Als je net hebt gegeten en je vergelijkt de sensorwaarde met de bloedglucosewaarde (vingerprik), zal er een aanzienlijk verschil zijn tussen beide systemen. Dit komt doordat de glucose uit de maaltijd eerst in het bloed terechtkomt en pas ongeveer 15 minuten later in het onderhuidse weefsel.
  • Irritatie: Huidreacties op de plaats van inbrengen, zoals roodheid of jeuk
  • Technische problemen: Verbindingsproblemen en kalibratievereisten
  • Leercurve: Sommige gebruikers vinden het lastig om de data correct te interpreteren

Lees ook: Diabetes: waarom is lichaamsbeweging zo belangrijk?

Glucosesensor kopen: terugbetaling?

De terugbetaling van glucosesensoren in België is goed geregeld voor personen met diabetes type 1 en voor een specifieke groep binnen diabetes type 2 die intensieve insulinetherapie volgt. Personen die minder of geen insuline toedienen, komen niet in aanmerking. 

Lees ook: Diabetes en depressie: zorgelijk duo

Veelgestelde vragen


Hoe betrouwbaar zijn glucosesensoren?

De meeste moderne sensoren hebben een hoge nauwkeurigheid, maar ze kunnen afwijken van bloedwaarden, vooral bij snelle veranderingen. CGM-systemen die regelmatig gekalibreerd worden zijn vaak iets nauwkeuriger. Bij twijfel kan je best alsnog een vingerprik doen.

Kun je ermee sporten of zwemmen?
Ja, de meeste moderne sensoren zijn waterbestendig. 

Zijn er bijwerkingen?
Mogelijke bijwerkingen zijn huidirritatie, infectie op de plaats van de sensor en soms een allergische reactie op de kleefstof.

Hoe vaak moet je de sensor vervangen?
Dit verschilt per merk of type, en varieert meestal tussen de 10 à 14 dagen.

Conclusie

Glucosesensoren bieden veel voordelen voor mensen met diabetes en gezondheidsbewuste individuen. Ze vereisen echter zorgvuldige interpretatie van de gegevens. Raadpleeg dus zeker een zorgprofessional voor persoonlijk advies.

Bronnen:
https://www.diabetes.be
https://www.uzleuven.be
https://info.mumc.nl
https://www.azstlucas.be
https://www.dexcom.com
https://www.freestyle.abbott
https://www.riziv.fgov.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram