Welke pijn mag je nooit negeren?

dossier

Meestal is pijn niks om je zorgen over te maken, en gaat de pijn vanzelf weer over, maar soms is het een signaal van je lichaam dat er iets ernstig aan de hand is. Wanneer is pijn onschuldig en wanneer is het een teken aan de wand? We sommen acht soorten pijn op die je toch maar beter nauw opvolgt.

Lees ook: Soorten pijnstillers en verschil in werking

Plotse oogpijn

Getty_pijn_depressie_2023.jpg
“Plotse of acute oogpijn, met of zonder veranderingen in het gezichtsvermogen, kan wijzen op een ernstig probleem”, zegt Michael Hanak, huisarts en universitair hoofddocent aan het Rush University Medical College in Chicago. Het kan liggen aan een verstopt bloedvat, een netvliesloslating, een inwendige bloeding of acuut glaucoom, een ernstige oogaandoening die wordt veroorzaakt door een verhoogde druk in het oog. “Oogpijn kan ook het eerste symptoom zijn van gordelroos (zona), een virale infectie die een pijnlijke uitslag veroorzaakt”, zegt Hanak.

Lees ook: Een scheur in je netvlies: wat zijn de symptomen?

Pijn op de borst

Een oudere volwassene die pijn op de borst heeft, moet meteen medische hulp zoeken. Een hartaanval manifesteert zich niet altijd als een plotse, acute pijn. "Vaak ervaart men druk, zwaarte of benauwdheid bij het ademen”, zegt Hanak. "Andere tekenen van een hartaanval zijn duizeligheid, vermoeidheid of kortademigheid bij gewone activiteiten zoals de trap oplopen of tuinieren. Pijn op de borst kan ook een teken zijn dat een bloedstolsel zich naar je longen of hart heeft verplaatst.”

Lees ook: Pijn op de borst: wanneer denken aan angor (angina pectoris) of hartinfarct?

Pijn in één of beide armen, je kaak of tussen je schouderbladen

Volgens de American Heart Association hebben vrouwen vaker last van deze minder bekende symptomen van een hartaanval. Andere symptomen van een hartaanval waar je op moet letten, zijn misselijkheid of overgeven, kortademigheid, duizeligheid en lichtheid in het hoofd. Hevige pijn tussen de schouderbladen kan ook worden veroorzaakt door een aneurysma of een scheur in de aorta.

Lees ook: 8 mogelijke symptomen van een hartaanval bij vrouwen

Hevige hoofdpijn

Af en toe hoofdpijn hebben, is meestal niets om je zorgen over te maken. Maar als de pijn heviger aanvoelt dan normaal of gepaard gaat met een stijve nek, zwakte of verandering van gezichtsvermogen, kan dat een signaal zijn van iets ernstigers zoals een infectie of tumor. En als je bloedverdunners gebruikt, kan het stoten van je hoofd een gevaarlijke bloeding in je schedel veroorzaken. 

Lees ook: Hersenbloeding: oorzaak, symptomen en behandeling

Hevige buikpijn

Pijn in je buik die steeds erger wordt of die gepaard gaat met braken, zwelling of koorts, kan wijzen op een acute blindedarmontsteking (https://www.gezondheid.be/rubriek/appendicitis" target="_blank">appendicitis), een ernstige infectie of diverticulitis. 

Lees ook: Diverticulose en diverticulitis: Zijn divertikels van de darm gevaarlijk?

Pijn met functieverlies

Als je je been bezeert maar er nog op kan lopen, kan het gewoon een verstuiking zijn. Maar als je het niet kan bewegen en je hebt pijn, moet je dit onmiddellijk laten onderzoeken. Functieverlies kan duiden op een breuk, zenuwletsel, verlies van bloedtoevoer of een ernstige infectie.

Lees ook: Wat zijn de mogelijke oorzaken van een gezwollen knie?

Ernstige rugpijn die niet overgaat

“Intense rugpijn die langer dan drie dagen aanhoudt, kan een teken zijn van een ernstiger probleem, vooral als de pijn erger wordt als je buigt of draait”, zegt Douglas D. Dickson, arts, assistent-professor orthopedie en wervelkolomchirurgie aan de University of Texas Southwestern Medical Center in Dallas. “Het kan gaan om een gescheurde spier of gewrichtsband, een compressiefractuur of kanker die is uitgezaaid naar de wervelkolom.”

Lees ook: Rugpijn: artrose van de wervelkolom

Pijn in de kuit of de dij

Toenemende pijn in je kuit of dij na een periode van inactiviteit kan een teken zijn van diepe veneuze trombose (DVT). Zeker als de pijn slechts in één been voorkomt. Dit gevaarlijk type bloedstolsel komt vooral voor bij patiënten die herstellen van een knie- of heupoperatie. Het voelt aan als een soort spierkramp en het gaat vaak gepaard met zwelling of roodheid in de benen. DVT's moeten meteen worden behandeld omdat de stolsels zich door je bloedbaan kunnen verplaatsen en de bloedtoevoer naar je longen kunnen blokkeren. Zo ontstaat een longembolie.

Lees ook: Mogelijke oorzaken van pijn in de lies

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.etos.nl
https://www.rush.edu
https://www.heart.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram