Wat zijn de mogelijke oorzaken van een gezwollen knie?

In dit artikel
Wat zijn de mogelijke oorzaken van een gezwollen knie?

dossier

Een kniezwelling kan verschillende oorzaken hebben, gaande van een specifiek letsel tot een medische aandoening zoals artritis. Afhankelijk van de oorzaak is de zwelling kortdurend en kan je ze thuis zelf behandelen. Maar mogelijks gaat het om een chronische aandoening en heb je medische zorg nodig. 

Lees ook: De lopersknie: symptomen, oorzaak, diagnose en behandeling

Lees ook: Patellapeestendinopathie of ‘Jumper's Knee’: klachten en behandeling

Acute of chronische ontsteking

123M_knie_pijn_2022.jpg
Zwelling is een teken van ontsteking. Vocht hoopt zich op rond een beschadigde plek, en dit zorgt er meestal voor dat de plek groter en gezwollen wordt.

De ontsteking, en dus ook de zwelling, kan acuut of chronisch zijn. Acute zwelling kan het gevolg zijn van een verwonding en binnen een dag verdwijnen. Chronische zwelling duurt mogelijks veel langer en wijst op een onderliggende medische aandoening.

Als je een acute ontsteking hebt, zal je knie opzwellen en rood en warm aanvoelen. Ook zal je (gedeeltelijk) verlies van je kniefunctie ervaren.

Lees ook: Sporttape: Hoe werkt kinesiotape en wat zijn de voordelen?

Oorzaken van een gezwollen knie

Enkele mogelijke oorzaken van een gezwollen knie zijn:

 • Bursitis of slijmbeursontsteking: ontstaat wanneer de slijmbeurzen (met vloeistof gevulde zakjes in de knie) geïrriteerd raken. Een ontstekingsreactie in de knie veroorzaakt dan zwelling. De zwelling zet druk op andere delen van de knie en kan pijn veroorzaken. Volgens de American Academy of Orthopaedic Surgeons zijn de meest voorkomende oorzaken van slijmbeursontsteking veelvuldig knielen of een stomp trauma aan de knie.
 • Artritis: dit is een andere veelvoorkomende oorzaak van zwelling in de knieën. Bij deze aandoening is er sprake van onderliggende chronische ontsteking. Personen met artritis kunnen ook symptomen van acute ontsteking ervaren.
 • Artrose: bij artrose zal het kraakbeen van het kniegewricht degenereren. Daardoor wordt er meer gewrichtsvloeistof geproduceerd en zwelt de knie op.
 • Jicht: kniezwelling bij jicht is het gevolg van urinezuurkristallen die zich ophopen in het kniegewricht.
 • Acuut letsel: acute letsels kunnen het gevolg zijn van sport, lichaamsbeweging of ongevallen met een stomp trauma aan de knie.

  Enkele veelvoorkomende vormen van acuut knieletsel zijn: verstuiking van de ligamenten of spieren rond de knie door een plotse verdraaiing of stoot, tendonitis (tendinitis) door overbelasting van een pees of gewricht, gescheurd kraakbeen door trauma, gebroken botten

 • Infecties: bepaalde infecties kunnen de knie doen opzwellen.

  Twee voorbeelden van dergelijke infecties zijn:
  Lupus, een chronische aandoening waarbij het immuunsysteem gezonde weefsels aanvalt, waaronder die in de gewrichten.
  De ziekte van Lyme, een aandoening die wordt verspreid door teken en gepaard gaat met griepachtige symptomen, huiduitslag en zwelling van de gewrichten.

Lees ook: Gekneusde of verrekte knie

Bronnen:
https://www.mayoclinic.org
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram