Gekneusde of verrekte knie

nieuws Een gekneusde of verrekte knie is door een stoot, val of een ongelukkige beweging beschadigd. Maar het gewricht zelf, de botten, kniebanden, knieschijf en meniscus zijn nog heel.
Uw knie kan gekneusd raken als deze bijvoorbeeld tijdens sport of in het verkeer hard in aanraking komt met een tegenstander, de weg of een auto. Ook kunt u uw knie verrekken door hem flink te verdraaien of doordat uw onderbeen met kracht een kant op word gebogen waar uw knie niet op berekend is. Verrekking kan ook komen doordat u uw been overstrekt of doordat uw knieschijf uit de kom schiet.
De knie kan dik en blauw worden en veel pijn doen. De knie wordt gedurende de dag geleidelijk dik doordat er langzaam vocht in komt. Meestal lukt het wel om de knie te bewegen en erop te staan.

Het is voor de genezing goed om weer normaal te gaan bewegen zodra de pijn het toelaat. Als u veel pijn heeft of uw knie erg gezwollen is, dan is het soms nodig om uw knie rust te geven. Af en toe de knie met ‘icepacks’ koelen kan de pijn wat verminderen. Of dat de genezing helpt is niet duidelijk. Soms kan inzwachtelen van uw knie wat steun geven. Als de pijn de volgende dag minder is kunt u de knie weer buigen en strekken en voorzichtig op het been gaan staan. Gaat het staan goed, probeer dan weer gewoon te lopen. Zet de eerste dag niet te veel kracht op het been: ga niet opeens lopen, en til geen zware voorwerpen. Fietsen is een goede beweging om uw knie weer ‘op gang’ te krijgen.
Meestal kunt u bij een kneuzing of verrekking van uw knie zonder pijnstillers. Als u veel pijn heeft kunt u eventueel paracetamol gebruiken, zo nodig tot 4 keer per dag 1000 mg gedurende een paar dagen. Als dat onvoldoende helpt, kunt u in overleg met uw huisarts een andere pijnstiller proberen, zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Deze zogenaamde NSAID’s kunnen maagklachten geven en de werking van sommige andere medicijnen beïnvloeden.
Meestal verdwijnen de pijn en zwelling binnen twee weken. Contacteer uw arts als de klachten niet binnen een week verbeterd zijn. Soms zit er bijvoorbeeld toch een scheurtje in een knieband. Het kan geen kwaad als dit pas na een week wordt ontdekt.

bron: Patiëntenbrief Nederlands Huisartsengenootschap

Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram